Over deze opleiding
Overzicht
Als recovery verpleegkundige ben je werkzaam op de recovery, de postoperatieve anesthesie care unit (PACU) en/of de holding. Deze werkplekken zijn onderdelen van een OK of IC-centrum van een ziekenhuis.
Tijdens de opleiding tot recovery verpleegkundige leer je pre- en postoperatieve zorg uit te voeren bij volwassenen en kinderen, vitale functies te bewaken, te ondersteunen en verpleegkundige interventies toe te passen bij pre – en postoperatieve complicaties.
De EPA’s zijn flexibel te volgen.
Je kunt bijvoorbeeld na de recovery opleiding ook de kernleerroute van de IC opleiding volgen, zodat je inzetbaar bent op een aantal IC afdelingen of op een PACU.
Werk je alleen op een holding, dan volg je na de BAZ alleen de EPA zorg verlenen aan de preoperatieve zorgvrager en assisteren bij locoregionale anesthesietechnieken.
Inhoud
De opleiding tot recovery verpleegkundige is opgebouwd uit EPA’s. EPA staat voor Entrustable Profssional Activity. Dit zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen.
De opleiding voor zowel de kernleerroute als de specifieke EPA’s bestaat uit 17 schooldagen inclusief de BAZ.
De schooldagen bestaan onder andere uit simulatiedagen en andere interactieve werkvormen zoals lessen in de snijzaal, reanimatietrainingen en casuïstiek bespreking. Het klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding heen.
Resultaat
Na positieve afronding van je theorieopleiding en een positieve praktijkbeoordeling en portfolio ontvang je een CZO erkend diploma. Na de recovery opleiding kun je doorstromen naar andere acute zorgopleidingen.
Een deel van de recovery-opleiding volg je samen met andere uitstroomprofielen vanuit de acute zorg. Hierdoor kun je gemakkelijk en versneld instromen in deze acute zorg opleidingen (o.a. ICV, Interventie cardiologie, SEH e.a.).