Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Verpleegkundige specialisatie

Recovery & PACU verpleegkundige

Startmoment: 3x per jaar kernleerroute en specifieke EPA's
Duur: ± 14 maanden (BAZ en Recovery), ca. 7-8 maanden voor enkel de Recovery. De duur van de opleiding bepaal je zelf en is volledig afgestemd op de mogelijkheden, jouw behoefte, persoonlijke ontwikkeling en opgedane ervaring.
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Wil jij graag werken voor de pre- en postoperatieve zorg van de patiënt (ook kinderen), dan is dit een opleiding die jou aanspreekt.

Over deze opleiding

Overzicht

Als recovery verpleegkundige ben je werkzaam op de recovery, de postoperatieve anesthesie care unit (PACU) en/of de holding. Deze werkplekken zijn onderdelen van een OK of IC-centrum van een ziekenhuis. 

Tijdens de opleiding tot recovery verpleegkundige leer je pre- en postoperatieve zorg uit te voeren bij volwassenen en kinderen, vitale functies te bewaken, te ondersteunen en verpleegkundige interventies toe te passen bij pre – en postoperatieve complicaties. 

De EPA’s zijn flexibel te volgen. 
Je kunt bijvoorbeeld na de recovery opleiding ook de kernleerroute van de IC opleiding volgen, zodat je inzetbaar bent op een aantal IC afdelingen of op een PACU. 
Werk je alleen op een holding, dan volg je na de BAZ alleen de EPA zorg verlenen aan de preoperatieve zorgvrager en assisteren bij locoregionale anesthesietechnieken. 

 

Inhoud

De opleiding tot recovery verpleegkundige is opgebouwd uit EPA’s. EPA staat voor Entrustable Profssional Activity. Dit zijn kenmerkende professionele activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen. 

De opleiding voor zowel de kernleerroute als de specifieke EPA’s bestaat uit 17 schooldagen inclusief de BAZ. 
De schooldagen bestaan onder andere uit simulatiedagen en andere interactieve werkvormen zoals lessen in de snijzaal, reanimatietrainingen en casuïstiek bespreking. Het klinisch redeneren loopt als een rode draad door de opleiding heen. 

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Resultaat

Na positieve afronding van je theorieopleiding en een positieve praktijkbeoordeling en portfolio ontvang je een CZO erkend diploma. Na de recovery opleiding kun je doorstromen naar andere acute zorgopleidingen.

Een deel van de recovery-opleiding volg je samen met andere uitstroomprofielen vanuit de acute zorg. Hierdoor kun je gemakkelijk en versneld instromen in deze acute zorg opleidingen (o.a. ICV, Interventie cardiologie, SEH e.a.).

 

Praktische informatie

Startdata

De Recovery/PACU opleiding start 3 x per jaar in januari, mei en september. 

Programma

De opleiding start voor de meeste studenten met de basis acute zorg (BAZ). 

Het onderwijs is opgebouwd uit EPA’s, die staan voor kenmerkende beroepssituaties. Het onderwijs is competentiegericht opgezet en heeft als uitgangspunt dat je naast de colleges leert door met medestudenten samen te werken, met vakdocenten te discussiëren en door het opbouwen van een eigen portfolio met bewijsmateriaal van je ontwikkeling. Een proactieve, open en enthousiaste leerhouding is hierbij van groot belang. 

Het onderwijs is opgezet aan de hand van kern en specifieke EPA’s. De website recovery verpleegkundige –CZO EPA bibliotheek geeft je een uitgebreid overzicht van deze EPA’s. 

De specifieke epa’s worden afgenomen indien deze herkenbaar en haalbaar zijn op de eigen werkplek. Je moet immers bekwaam verklaard kunnen worden zonder (externe) stage.
Binnen het EPA onderwijs wordt op een programmatische wijze getoetst en varieert de toetswijze: van instaptoets, summatieve toetsing, maken van een opdracht tot eindpresentatie. De feedback is opbouwend maar het daadwerkelijke functioneren van de student wordt in de praktijk beoordeeld.

Van alle EPA’s wordt in het digitale portfolio bewijslast verzameld wat helpt bij die beoordeling. De begeleiding en beoordeling hiervan ligt bij de praktijk.
Tijdens de praktijkperiode kan het zijn dat je korte interne stages loopt op bv de CCU, IC of bij de anesthesie.

Tot slot verlangt het CZO dat je nog werkt aan de EOL: de epa overstijgende leeractiviteiten. Die leeractiviteiten kun je bijna altijd in de eigen instelling behalen; de Academie biedt wel een pakket van keuze opties aan. De praktijk beoordeelt die EOL ook. Zonder EOL kan je geen diploma verkrijgen.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. 

Voorbereiding

Wij bieden het onderwijs blended aan. Dit betekent dat je je als student moet voorbereiden door ondermeer e-learning, kennisclips en zelfstudie. Digitale vaardigheden, een zelfstandige leerhouding en proactief handelen worden gevraagd. Voor een aantal onderdelen moet je een bewijs van deelname aan de e-learning overhandigen aan de opleider om deel te mogen nemen aan het binnenschools onderwijs of de simulatietraining.

Bijzonderheden

Indien de praktijksituatie dat vereist kan in overleg maatwerk geleverd worden door bv een selectie van de recovery epa’s of een combinatie met bv. de IC opleiding.
De verantwoordelijk opleider kan hierin advies geven, vraag om meer informatie.

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Digitaal aanmelden via Osiris.

Algemene voorwaarden

Lees ook onze leveringsvoorwaarden.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier