Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Contact druppel plus isolatie

Download PDF
Contact-druppel-plus isolatie

Afdeling medische microbiologie en infectieziekten – Unit Infectiepreventie


U moet in contact-druppel-plus isolatie omdat u (mogelijk) drager bent van micro-organismen. Deze verspreiden zich via direct contact zoals via de handen van medewerkers, of indirect contact zoals via materialen, hulpmiddelen, via druppeltjes bij hoesten en niezen of aërosolen tijdens medische procedures. Contact-druppel-plus isolatie passen we toe bij: COVID-19 (coronavirus). U leest hier meer over isolatiemaatregelen die bij contact-druppel-plus isolatie genomen moeten worden.

Wat zijn micro-organismen?


Bacteriën, virussen en schimmels worden micro-organismen genoemd. Deze organismen zijn alleen met een microscoop zichtbaar. Iedereen draagt micro-organismen bij zich, maar de meeste veroorzaken geen infectie of ziekte. De basis hygiënemaatregelen die normaal in het ziekenhuis genomen worden, zijn niet atlijd voldoende om verspreiding van de micro-organismen te voorkomen.

Verpleging in isolatie


U wordt verpleegd in, zoals dat wordt genoemd, ‘contact-druppel-plus isolatie’. Hiermee voorkomen we de verspreiding van het virus via druppels (zoals hoesten en niezen) dat u bij u draagt. Wij kunnen ons voorstellen dat onderstaande maatregelen niet prettig voor u zijn. Toch rekenen wij graag op uw medewerking en dat van uw bezoek.

Isolatie maatregelen


Voor uw kamer hangen we een poster waarop de maatregelen te zien zijn die genomen moeten worden door medewerkers en bezoekers. Bezoekers moeten zich eerst melden bij de verpleging zodat zij instructies kunnen krijgen over de maatregelen.

  • U wordt verpleegd op een éénpersoonskamer of een éénpersoonskamer met een sluis. Een sluis is een extra ruimte voor de patiëntenkamer die voorkomt dat micro-organismen de gang op geblazen worden. Dit is bij bepaalde medische procedures zoals bij beademing via Optiflow van belang.
  • De deur van uw kamer moet gesloten blijven.
  • U mag de kamer alleen verlaten voor medisch noodzakelijke behandelingen en onderzoeken. Tijdens vervoer in bed draagt u een mondneusmasker. Bij vervoer in een rolstoel of lopend onder begeleiding draagt u een mondneusmasker en een disposable schort.
  • Medewerkers dragen een mondneusmasker, bril, schort en handschoenen als zij uw kamer binnen komen.
  • Bezoekers moeten de instructies op de poster “Bezoek” opvolgen.