Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Lymfe-scan gezicht

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een lymfe-scan van de armen?


Met dit onderzoek kijken we naar de lymfevaten in uw gezicht. We kijken of het lymfevocht er goed doorheen kan stromen. Helder vocht (lymfe) stroomt uit de verschillende weefsels in uw lichaam, via de lymfevaten naar de lymfeklieren. En van daaruit uiteindelijk naar uw bloedvaten.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen met een slokje water.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op de onderzoekstafel. Soms vragen we u om te gaan zitten in een stoel. We spuiten de licht radioactieve vloeistof met een naaldje net onder de huid. We doet dit in de huid onder uw ogen, bij allebei de ogen tegelijk.

Daarna moet u 2 uur wachten. Tijdens deze wachttijd mag u de afdeling verlaten als u wilt.

Foto’s
Daarna gaat u liggen op een bed. Met een scanner maken we een aantal foto’s van uw hoofd en hals. We maken 7 foto’s, dit duurt in totaal 45 minuten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 3 uur.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden.

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704