Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nier-scintigrafie met DMSA

Bij volwassenen

U krijgt binnenkort een nier-scintigrafie. Met deze scan kijken we of de nieren beschadigd zijn. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een nier-scintigrafie?


Een nier-scintigrafie is een scan om de nieren te onderzoeken. Dit doen we door bij u een radioactieve vloeistof in te spuiten. We maken daarna een scan om de nieren te bekijken.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
  • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen of ritsen. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Katheteriseert uw de blaas? Neem dan voldoende katheterisatie spullen hiervoor mee. Bent u incontinent? Neem dan voldoende incontinentiemateriaal mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


InjectieU gaat zitten in de prikstoel in de toedienkamer. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm. Deze stof heet DMSA. Daarna moet u 2 tot 3 uur wachten.

Uw lichaam zal in deze tijd een deel van de radioactieve vloeistof afvoeren. Dit gaat via de urine. Om dit te versnellen, moet u na de injectie minimaal een halve liter extra vocht drinken. U mag tijdens deze wachttijd gewoon de afdeling verlaten. Eventueel mag u ook naar huis gaan. U mag ook eten en drinken in de wachttijd.

In de scanner
Voor het begin van het onderzoek moet u goed uitplassen zodat uw blaas leeg is. Dit is belangrijk voor een goede scan. U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op de onderzoekstafel. We maken een serie foto’s. Het belangrijk dat u goed stil ligt. Dit duurt 20 tot 30 minuten.

Soms maken we ook een CT-scan. Ook tijdens deze scan is het belangrijk dat u goed stil ligt. Met de CT-scan kunnen we de nieren van alle kanten bekijken. Vaak is dit in een andere ruimte. U moet hierdoor misschien tussendoor even wachten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt tot 4,5 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704