Over dit specialisme
Wat we doen
Wat is dit specialisme?
Het specialisme kinderdermatologie heeft twee locaties waar wij kinderen met huidziekten zien. Op onze locatie in het Erasmus MC Sophia zien wij veel voorkomende huidproblemen bij kinderen, maar ook veel zeldzame huidaandoeningen. Op de polikliniek KinderHaven zien wij kinderen met meer dan één klacht, zoals eczeem, voedselallergie, astma en hooikoorts. Dit noemen we het atopisch syndroom. Verwijzing naar de KinderHaven kan door een specialist of rechtstreeks bij de huisarts.
18+ en volwassenen
Volwassenen vanaf 18 jaar met huidafwijkingen worden gezien in het Erasmus MC, Dermatologie Centrum locatie.
Wat willen we bereiken?
Ons doel is de vragen van kinderen met huidafwijkingen en hun ouders zo goed mogelijk te beantwoorden en te komen tot de best mogelijke hulp, afgestemd op het individuele kind. Dit doen we door inzet van onze kennis en ervaringen, en via onderwijs en onderzoek. Daarnaast werken wij nauw samen met andere specialismen binnen het Erasmus MC Sophia en daarbuiten.
Waarom naar het Erasmus MC Sophia?
Het specialisme kinderdermatologie van het Erasmus MC Sophia heeft de grootste polikliniek van Nederland. U kunt daarom voor alle huidaandoeningen met uw kind bij ons terecht. Wij zien kinderen uit binnen- en buitenland met veel voorkomende, maar ook zeer zeldzame huidziekten. Wij werken nauw samen met andere specialisten zodat wij de beste zorg kunnen leveren aan uw kind.
Animatievideo relatie voeding en eczeemAandoeningen en ziektebeelden
Er bestaan meer dan 3.000 verschillende huidaandoeningen. U kunt met uw kind voor alle huidaandoeningen terecht op onze algemene spreekuren. Soms is het nodig dat een andere specialist uw kind ziet. Dit gebeurt dan tijdens een multidisciplinair spreekuur: een spreekuur waarbij verschillende specialismen samenwerken. Onze polikliniek Kinderdermatologie heeft meer dan tien multidisciplinaire spreekuren.
Wij behandelen onder andere de volgende huidaandoeningen:
- Constitutioneel eczeem.
Kinderen met constitutioneel eczeem en andere aandoeningen zoals (voedsel)allergie, astma en hooikoorts zien wij op onze locatie KinderHaven. - Huiduitslag (exanthemen), zoals huidreacties bij geneesmiddelen, infecties en andere oorzaken.
- Lokale sclerodermie/morfea, dermatomyositis, psoriasis en lupus erythematodes.
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Dermatologie & Reumatologie wordt gezien door onder andere de kinderreumatoloog. - Genitale huidafwijkingen, zoals lichen sclerosus.
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Dermatologie & Gynaecologie wordt gezien door onder andere de kindergynaecoloog. - Vaatafwijkingen, zoals aardbeienvlekken, het kaposiform hemangio-endothelioom, vasculaire malformaties en het Sturge Weber Syndroom. Kinderen met vaatafwijkingen worden gezien binnen het expertisecentrum WEVAR (Werkgroep Vaatafwijkingen Rotterdam). De polikliniek kinderdermatologie is hier onderdeel van.
- Erfelijke of aangeboren huidaandoeningen, waaronder Nethertonsyndroom en andere vormen van ichthyosis, tubereuze sclerose en neurofibromatose type I.
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Erfelijke huidziekten wordt gezien door onder andere de klinisch geneticus. - Aangeboren moedervlekken (congenitale naevus).
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Congenitale naevus wordt gezien. - Galbulten en netelroos (urticaria) en mestcelziekte (mastocytose).
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Mestcelziekte en galbulten wordt gezien door onder andere de kinderallergoloog. - Haaraandoeningen, zoals pleksgewijze haaruitval (alopecia areata).
- Verdenking huidkanker, of aangeboren of verworven goedaardige of kwaadaardige huidtumoren. Soms is het nodig dat uw kind op het ons multidisciplinaire tumor spreekuur wordt gezien door onder andere de kinderarts en kinderchirurg.
- Kinderen die met een rode huid worden geboren (neonatale erytrodermie).
Soms is het nodig dat uw kind op het multidisciplinaire spreekuur Erfelijke huidziekten wordt gezien door onder andere de klinisch geneticus.
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek is nodig om voortdurend meer medische kennis op te doen en betere behandelmethoden en zorg te ontwikkelen. Dit is de reden dat wij u soms zullen vragen of u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek samen met uw kind.
Onze polikliniek(en)
Onze spreekuren
Algemene huidziekten
CFC-Costello
Congenitale naevus
Dermatologie & Gynaecologie
Dermatologie & Reumatologie (immunodermatosen)
Erfelijke huidziekten-Genodermatosen
Erytropoietische protoporfyrie
Hemangiomen (aardbeienvlek)
Huidafwijkingen bij immuundeficiënties
Huidtumoren (kinderen)
Kindercardiologie
Laserspreekuur
Mestcelziekte/galbulten, mastocytose/urticaria
Nethertonsyndroom
Neurofibromatose 1 (NF 1)
Sturge weber syndroom (SWS)
Tubereuze Sclerose Complex (TSC)
Vaatafwijkingen bij kinderen (WEVAR)
Behandelingen
Bij elke huidziekte hoort een andere behandeling. Veel voorkomende behandelingen zijn: