Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

SL-letsel

Het polsgewricht is een complex gewricht bestaande uit 8 botjes (handwortelbeenderen), de ellepijp en het spaakbeen. Deze botjes zijn verbonden door banden, die ligamenten worden genoemd. De ligamenten zorgen er onder andere voor dat de 8 handwortelbeenderen vloeiend bewegen en in balans blijven wanneer u de pols beweegt. De ligamenten bieden de pols stevigheid en balans.

SL-letsel: over deze aandoening

Wat is SL-letsel?

Zowel het maanvormige bot (os lunatum) en het scheepsvormige bot (os scaphoideum) maken deel uit van de 8 handwortelbeenderen. Tussen deze twee botten loopt een belangrijk ligament. Dit ligament wordt het scapholunaire ligament (SL-ligament) genoemd. Dit SL-ligament zorgt ervoor dat de twee botten in balans blijven en elkaar volgen bij het bewegen van de pols.

Door een val op een gestrekte pols of bij een gebroken pols kan het SL-ligament scheuren. Wanneer dit is gebeurd spreken we van een SL letsel (ook wel scapholunaire dissociatie genoemd). In enkele gevallen wordt een SL letsel veroorzaakt door chronische overbelasting van de pols (bij bijvoorbeeld een stratenmaker). Door het gescheurde ligament ontstaat er speling tussen de twee botten en gaan ze abnormaal en onafhankelijk van elkaar bewegen. Het maanvormige bot (lunatum) kantelt achterover en het scheepsvormige bot (scaphoid) kantelt voorover. Het polsgewricht wordt instabiel. Na verloop van tijd neemt ook de afstand tussen de twee botjes toe. Op de lange termijn kan er slijtage van het polsgewricht optreden.


Symptomen en gevolgen

De klachten kunnen direct na het ongeval ontstaan. Vaker ontstaan de klachten pas enkele weken tot maanden na het ongeval. Bij een SL letsel kunt u last hebben van:

  • pijn in het midden op de rugzijde van de pols.

  • pijnklachten van de pols die in ernst toenemen.

  • pijnklachten van de pols die bij belasting toenemen.

  • een voelbare klik in de pols.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

U bespreekt uw klachtenpatroon met de arts en er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd.

Er worden röntgenfoto’s gemaakt van beide polsen in verschillende houdingen. De balans tussen het maanvormige bot (lunatum) en het scheepsvormige bot (scaphoid) kan hiermee beoordeeld worden.

Afhankelijk van de bevindingen is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van:

- een MRI-scan

- een CT scan

- rontgendoorlichting

- arthroscopie (kijkoperatie)

Als het SL letsel al langer bestaat, kan de disbalans en de niet synchrone beweging tussen de twee botten zorgen voor slijtage van de pols. Deze slijtage kan op verschillende plekken in de pols voorkomen.


Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor