Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Hormoontherapie bij prostaatkanker

Een behandeling met hormoontherapie voor prostaatkanker bestaat uit injecties en/of tabletten die de opname van geslachtshormonen door de kankercellen blokkeren.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het

Over het algemeen kan prostaatkanker groeien door het hormoon testosteron. Hormoontherapie bij prostaatkanker zorgt ervoor dat de hoeveelheid testosteron in het lichaam veel lager wordt. Het kan ook dat de hormoontherapie voorkomt dat testosteron de kankercel binnenkomt. Hierdoor kunnen de kankercellen niet meer groeien.

Er zijn verschillende vormen van hormoontherapie. Dit kan bestaan uit injecties, tabletten of een operatie (chirurgische castratie middels het verwijderen van beide zaadballen). Soms wordt de hormoontherapie gecombineerd met een andere behandeling, zoals bestraling of chemotherapie.

Wat is het doel

Hormoontherapie alleen geeft geen genezing van prostaatkanker. Het kan de kans op terugkeer van vroege prostaatkanker verlagen. Daarnaast kan hormoontherapie ingezet worden wanneer de prostaatkanker zich heeft uitgezaaid.

 

Voorbereiding

Het ondergaan van hormoontherapie kan zwaar zijn. Zorg daarom dat u goed uitgerust bent, gezond eet en voldoende drinkt. Ook zorgt een goede conditie ervoor dat de hormoontherapie beter verdragen wordt. Activiteiten zoals wandelen, fietsen en naar de sportschool gaan (eventueel onder begeleiding), kunnen hierin helpen en zorgen tegelijkertijd voor een vast ritme in de dagen en weken.

Het is verstandig om voorafgaand aan het eerste polikliniekbezoek uw vragen op te schrijven. U kunt dan na de uitleg van de artsen en verpleegkundigen, de niet beantwoorde vragen met hen doornemen.

Bijwerkingen & complicaties

Bijwerkingen van hormoontherapie komen met name door het lage testosteron in het lichaam. In veel gevallen zijn de klachten bij het begin van de behandeling het ergst, maar kunnen die later beter verdragen worden.

Sommige bijwerkingen zijn gebruikelijk voor alle hormoontherapieën, sommigen zijn specifiek voor bepaalde vormen. Bespreek bijwerkingen altijd met uw arts of verpleegkundige.

De belangrijkste bijwerkingen zijn
- Opvliegers en zweten
- Geen erectie meer kunnen krijgen (impotentie)
- Vermoeidheid
- Gevoelige borsten

Mogelijke lange-termijn effecten zijn
- Gewichtstoename
- Geheugenproblemen
- Wisselingen in stemming of depressie
- Botontkaling
- Risico op hart- en vaatziekten

Resultaat

Tijdens de behandeling wordt u gecontroleerd en begeleid door uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Hoe deze controle eruit ziet, is per patiënt verschillend.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens uw behandeling heeft u contact met onderstaande zorgverleners:

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor