Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Expertise centrum voor sarcoïdose

Topzorg voor onze patiënten met deze zeldzame en complexe longaandoeningen.

Verhaal uit het centrum

Patiënten met de ontstekingsziekte sarcoïdose zijn gebaat bij online cognitieve gedragstherapie gebaseerd op mindfulness. De therapie vermindert vermoeidheid, het meest belastende symptoom van sarcoïdose. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, St. Antonius Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum en Helen Dowling Instituut.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Erasmus MC Sarcoïdosecentrum biedt op internationaal niveau zorg aan patiënten met de zeldzame ontstekingsziekte sarcoïdose. En is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) officieel erkend als expertisecentrum voor sarcoïdose.

Wat willen we bereiken?

Wij zij  gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van de verschillende vormen van sarcoïdose. Ons medisch behandelteam kan optimale zorg bieden wanneer de diagnose lastig te stellen is, als er twijfel over de juiste behandeling bestaat, of als de sarcoïdose een belangrijk inwendig orgaan treft. We bundelen de kennis en ervaring van verschillende specialismen.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het unieke aan ons expertisecentrum is dat alle betrokken artsen gespecialiseerd zijn in het herkennen en behandelen van de verschillende vormen van sarcoïdose. Wekelijks is er overleg tussen neurologen, cardiologen, immunologen, oogartsen en longartsen over sarcoïdose patiënten. 

Uiteraard werken wij volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, protocollen en richtlijnen. Het sarcoïdose centrum Erasmus MC  is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) officieel erkend als expertisecentrum voor sarcoïdose. 

Tevens zijn wij door de WASOG (World Association of Sarcoidosis and other Granulomatous Disorders) erkend als expertisecentrum.

Aandoeningen en ziektebeelden

Sarcoïdose (vroeger ziekte van Besnier Boeck genoemd)

Sarcoïdose

Onze poliklinieken

Samenwerking

Voor betere diagnostiek en om nieuwe behandelmethoden en medicijnen te ontwikkelen, hebben wij nationale en internationale samenwerkingsverbanden. Alleen op deze manier kan er goed onderzoek gedaan worden naar de zeldzame aandoening sarcoïdose. Zo komen we iedere keer weer een stap verder in de behandeling van deze zeldzame ziekte.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het centrum lopen er vier promotieonderzoeken. Onderzoek doen naar een zeldzame ziekte zoals sarcoïdose kan alleen als er genoeg patiënten zijn die eraan meedoen. Binnen ons ziekenhuis zie we veel mensen met sarcoïdose en volgen hen ook langere tijd. Hierdoor kunnen we verantwoord onderzoek doen.

In onze huidige studies onderzoeken we:

  • de beste behandeling met Prednison bij long-sarcoïdose;
  • het ontstaan van sarcoïdose en specifieke afweercellen (T-cellen);
  • het ontstaan van sarcoïdose en specifieke afweercellen (B-cellen);
  • het effect van TNFα-remmers;
  • het effect van Sandostatine;
  • vermoeidheid bij sarcoïdose.


 

In de media

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor