logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Sarcoïdose

Wij bieden op internationaal niveau topzorg aan patiënten met de zeldzame ontstekingsziekte sarcoïdose.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Sarcoïdose noemen we ook wel de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann. Het kan op veel plaatsen in uw lichaam optreden. U kunt het bijvoorbeeld in longen, lymfeklieren, ogen, huid, hart of zenuwstelsel krijgen.

Uniek aan ons expertisecentrum is dat alle betrokken artsen gespecialiseerd zijn in de verschillende vormen van sarcoïdose. Wij kunnen u de beste zorg bieden wanneer de diagnose lastig te stellen is. Ook wanneer er twijfel over de juiste behandeling bestaat of als de sarcoïdose een belangrijk inwendig orgaan treft.

Wat willen we bereiken?

Na de diagnose bespreken wij het behandelplan en onze verwachtingen met u. Wij vinden het belangrijk u te betrekken bij de keuzes die worden gemaakt. Daarom proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met uw wensen en behoeften. Samen bepalen wij welke zorg het beste past.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

We combineren de kennis en ervaring van verschillende specialismen. Al onze artsen hebben sarcoïdose als bijzonder aandachtsgebied. En daarin zit de kracht van onze zorg voor u. Samen weten we immers meer dan alleen.

Natuurlijk werken wij volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, protocollen en richtlijnen. Het centrum is door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) erkend als expertisecentrum voor sarcoïdose.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Samenwerking

Ons team van topspecialisten werkt binnen het centrum nauw met elkaar samen. Ook landelijk- en internationaal werken wij samen om de zorg voor u te verbeteren.

Wij werken samen met het Oogziekenhuis in Rotterdam. Zij kunnen u naar ons doorverwijzen wanneer u (mogelijk) sarcoïdose heeft. Daarnaast werken wij ook veel samen met de volgende ziekenhuizen voor onderzoek:

 • Het Sint Franciscus Gasthuis.
 • Het Ikazia ziekenhuis.
 • Het Amphia ziekenhuis.
 • Het Atrium Medisch Centrum.
 • Het Medisch Centrum Haaglanden-Westeinde.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het centrum lopen er vier promotieonderzoeken. Onderzoek doen naar een zeldzame ziekte zoals sarcoïdose kan alleen als er genoeg patiënten zijn die eraan meedoen. Binnen ons ziekenhuis zie we veel mensen met sarcoïdose en volgen hen ook langere tijd. Hierdoor kunnen we verantwoord onderzoek doen.

In onze huidige studies onderzoeken we:

 • de beste behandeling met Prednison bij long-sarcoïdose;
 • het ontstaan van sarcoïdose en specifieke afweercellen (T-cellen);
 • het ontstaan van sarcoïdose en specifieke afweercellen (B-cellen);
 • het effect van TNFα-remmers;
 • het effect van Sandostatine;
 • vermoeidheid bij sarcoïdose.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor