Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Hemithyreoïdectomie

Schildklieroperatie

Tijdens een hemithyreoïdectomie wordt slechts één helft van de schildklier verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is de operatie?

De schildklier zit midden in de hals en bestaat uit een linker en rechter kwab. Bij een hemithyreoïdectomie wordt alleen de linker of rechter kwab weggehaald. Er zijn verschillende redenen om deze operatie uit te voeren. Meestal zit er een schildklierknobbel in de aangedane kant die verwijderd moet worden. Dit kan een goedaardige knobbel zijn die klachten geeft. Er kan ook sprake zijn van schildklierkanker.

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm. Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw hoofd iets achterover gekanteld, gemiddeld duurt de operatie 1,5 uur.

Voor meer informatie zie ook: www.schildkliernetwerk.nl

Hoe gaan we te werk?

Via een horizontale snede onderin de hals wordt de schildklier verwijderd. De chirurg gebruikt een apparaat waarmee de stembandzenuw in de gaten gehouden kan worden. Deze zenuw zit dicht bij de schildklier en kan beschadigd raken. Tijdens de operatie wordt soms een wonddrain geplaatst. Als het klaar is zal de wond worden gehecht met oplosbare hechtingen.

Wat is het doel?

Door middel van een hemithyreoïdectomie wordt de helft van de schildklier verwijderd. Als u last had van een goedaardige knobbel hopen we dat de klachten beter zijn na de operatie. Elke knobbel wordt onderzocht onder de microscoop. Als blijkt dat de knobbel kwaadaardig was, zal in sommige gevallen een tweede operatie nodig zijn. Tijdens deze operatie zal de andere schildklierhelft verwijderd worden.

Voorbereiding

Op de dag van de operatie mag u thuis gewoon douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie. Soms is het nodig om een dag eerder opgenomen te worden.

Er is altijd een schildklierchirurg bij uw operatie aanwezig.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u volledig onder narcose bent. Vlak na het wakker worden uit de narcose kunt u een beurs gevoel in de keel hebben met slikken en praten.

Kort na de operatie

U mag direct na de operatie gewoon eten, drinken en bewegen. Het is normaal dat de hals gevoelig en iets gezwollen is na de operatie. Bewegen kan stijver aanvoelen. Er kan een blauwe plek ontstaan, als deze groot is zal de chirurg nog een keer opereren. We noemen dat een nabloeding en dit komt zeer zelden voor. Meestal blijft u 1 nacht in het ziekenhuis, soms is dagbehandeling ook mogelijk.

Thuis

U wordt naar huis ontslagen als u en de arts dit verantwoord vinden. Thuis herstelt u verder. Luister naar uw lichaam en neem rust als u vermoeid bent. Pijnstillers kunnen nodig zijn. Probeer normaal te blijven bewegen. Na 2 dagen mag u douchen.

Soms is de stem hees door beschadiging van de stembandzenuw, dit is veelal tijdelijk. De arts zal tijdens het polikliniek bezoek hulp aanbieden van een logopedist.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het verwijderde weefsel onder de microscoop gaan onderzoeken. Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10-14 werkdagen voor de uitslag bekend is. Afhankelijk van de uitslag zal er een behandelplan afgestemd worden.

Omdat de helft van de schildklier is verwijderd, is er een kans dat de achtergebleven schildklier te weinig hormonen produceert. De endocrinoloog of internist controleert dit enkele weken tot maanden na de operatie. Als het nodig is zullen schildklierhormoontabletten voorgeschreven worden.

Als blijkt dat er sprake is van schildklierkanker moet soms de andere schildklierhelft ook verwijderd worden. Dit zal de chirurg dan met u bespreken.

Meer informatie vindt u op www.schildkliernetwerk.nl


Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:
  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn.
  • De operatiewond gezwollen is en/of u benauwd bent.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling heelkunde. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor