Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Cytoscopie onder anesthesie

Een cytoscopie is een inwendig onderzoek van de blaas waarmee de arts probeert te achterhalen waarom uw kind klachten heeft.

Download PDF


Voorbereiding


Dagbehandeling
Het onderzoek vindt plaats onder anesthesie (narcose) tijdens een dagbehandeling. Het tijdstip van het onderzoek is afhankelijk van het schema van die dag. Als de datum van het onderzoek bekend is, nemen wij contact met u op voor het maken van 2 afspraken: 1 voor het anesthesiespreekuur en 1 voor het onderzoek.

Nuchter zijn
Uw kind moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat hij van tevoren niet mag eten en drinken. Meer informatie leest u onder ‘Anesthesie en de begeleiding van uw kind’ op www.erasmusmc.nl/patientenfolders.

Extra begeleider
Een onderzoek onder anesthesie kan een vervelende ervaring zijn voor een kind. Wij raden u aan om uw kind met een taxi of eigen vervoer (auto) naar huis te brengen. Zorgt u er in het laatste geval voor dat er naast de bestuurder iemand bij is om uw kind te begeleiden.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • hij voor 1 dag naar het ziekenhuis moet voor een blaasonderzoek en dat u erbij blijft om voor hem te zorgen
  • de dokter hem in een speciale slaap brengt en dat hij daarom niets mag eten en drinken
  • de speciale slaap ervoor zorgt dat hij niets van het onderzoek merkt
  • dat plassen na het onderzoek misschien een beetje pijn doet, maar dat dit overgaat
  • het niet erg is als er bij de plas de eerste keren ook een beetje bloed meekomt
  • hij een paar uur na het onderzoek weer mag drinken
  • hij naar huis mag zodra de dokters dat goed vinden.

Over het onderzoek


Wat is het doel?
Tijdens het onderzoek probeert de arts te ontdekken waardoor uw kind klachten heeft. Het kan zijn dat uw kind een vernauwing van het plaskanaal heeft. Dit kan leiden tot herhaalde urineweginfecties en soms bedplassen. Om dit te voorkomen of te verhelpen, heft de arts zo’n vernauwing meteen op tijdens het onderzoek.

Verloop van het onderzoek


Wij brengen u en uw kind naar de operatiekamer waar de anesthesioloog uw kind onder anesthesie brengt. U mag mee tot uw kind slaapt. Daarna kunt u plaatsnemen in de ouderkamer op de dagbehandeling.

Tijdens het onderzoek bekijkt de arts de blaas en onderzoekt of er een vernauwing is van het plaskanaal. Een lichte vernauwing kan de arts door oprekken verhelpen. Een sterke vernauwing snijdt hij met een mesje door. Bij sommige kinderen is het nodig een katheter (een slangetje om urine af te voeren) in de blaas in te brengen.

Na het onderzoek


Na het onderzoek brengt een gastvrouw/-heer u naar uw kind in de uitslaapkamer. Na ongeveer een half uur mag uw kind weer terug naar de dagbehandeling. Na toestemming van de verpleegkundige mag hij weer iets drinken. Meestal is dat ongeveer 2 uur na het onderzoek.

Naar huis


Later op de dag komen de uroloog en de anesthesioloog kijken hoe het met uw kind gaat. Na toestemming van beide artsen mag uw kind mee naar huis.

Nazorg en controles


Uw kind heeft geen speciale nazorg nodig. De eerste dagen kan uw kind pijn hebben bij het plassen en er kan een beetje bloed bij de urine zitten. Daar hoeft u zich geen zorgen om te maken.

Antibioticakuur
U krijgt een recept voor een antibioticakuur mee, deze kuur moet uw kind helemaal afmaken.

Verwijderen blaaskatheter
Heeft uw kind een blaaskatheter, dan krijgt u een afspraak om deze na 1 of 2 dagen op de polikliniek te laten verwijderen.

De uitslag


De arts vertelt u zijn eerste indruk direct na het onderzoek. Voor het bespreken van de verdere uitslag en voor controle, maakt u een aparte afspraak op het spreekuur.

Heeft u nog vragen?


Aarzel niet uw vragen aan de behandelend arts voor te leggen. U kunt daarvoor contact opnemen met het secretariaat kinderurologie.

Contact


Secretariaat kinderurologie (010) 703 65 59 (bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur).