Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

HALO-frame bij kinderen

Uw kind krijgt een HALO-frame. Dit is een frame dat de nek en het hoofd op zijn plaats houdt. Dit is nodig als de nek en het hoofd niet stabiel staan. Bijvoorbeeld na een verstuiking of breuk. Hier leest u meer informatie over het HALO-frame.

Download PDF

Over een HALO-frame

Wat is het doel?

De nek en het hoofd van uw kind mogen niet bewegen. Dat komt bijvoorbeeld doordat uw kind de nek gebroken heeft, of een operatie aan de nek heeft gehad. De nek en het hoofd kunnen niet in gips. Daarom krijgt uw kind een HALO-frame. Een HALO-frame houdt het hoofd en de nek op één plek.

Wat is een HALO-frame?

Een HALO-frame is een ring om het hoofd en vest om de borstkas. De ring en vest zijn aan elkaar verbonden door 4 staven. De ring maken we aan het hoofd vast met 4 pinnen. Dit doen we tijdens een operatie.



Afbeelding 1. Een HALO-frame

Over de operatie

We plaatsen het frame tijdens een operatie. Tijdens de operatie is uw kind onder narcose. Dat betekent dat uw kind slaapt. Uw kind voelt dus niks van de operatie.
Tijdens de operatie doen we de volgende dingen:
  1. We zetten 4 pinnen in de schedel van uw kind. Soms moet hier een beetje haar voor worden afgeschoren.
  2. We maken we de ring vast aan de 4 pinnen.We plaatsen het harnas om de borst van uw kind.

Verstuiking of breuk
Heeft uw kind een verstuiking of breuk in de nek? Dan proberen we tijdens dezelfde operatie eerst de nek weer recht te zetten. Soms lukt dat niet. Dan plaatsen we alleen de ring.
Uw kind moet dan een paar dagen in bed blijven liggen in het ziekenhuis. We proberen de breuk of verstuiking alsnog recht te zetten. Dat doen we door aan de ring te trekken met een gewicht van 1 tot 2 kilo.

Staat de nek van uw kind weer goed? Dan plaatsen we de rest van het frame ook. Dit zorgt voor stevigheid, zodat de nek weer sterk kan worden.

Na de operatie

Nadat we het frame hebben aangebracht, maken we een röntgenfoto van de nek en het hoofd. Met een röntgenfoto kunnen we de binnenkant van het lichaam zien. Zo zien we of de botten in de nek en het hoofd goed staan. De pinnen in het hoofd van uw kind doen geen pijn.

Staan ze goed recht? Dan mag uw kind voorzichtig gaan bewegen.

Bewegen

Het bewegen gaat in kleine stappen:
1. Eerst mag uw kind op de rand van het bed gaan zitten, met hulp van de verpleging. Daarna probeert uw kind een paar stappen te zetten.
Na het bewegen maken we weer foto’s. Dit doen we om te controleren of het hoofd en de nek goed blijven staan.

2. Daarna mag uw kind steeds meer bewegen. Bijvoorbeeld zelf lopen, naar de wc gaan, in bed gaan liggen en uit bed opstaan. Dit lukt meestal binnen 3 dagen.

Naar huis

Na een aantal dagen (meestal 3-5 dagen) mag uw kind weer naar huis. Uw kind wil dan waarschijnlijk weer buitenspelen. Dit mag, maar houd uw kind goed in de gaten. Ruwe spelletjes, fietsen, rennen en zwemmen zijn niet toegestaan.

Controle

Uw kind moet het frame 12 weken dragen. In die weken komt u regelmatig naar het ziekenhuis voor controle. Dan maken we röntgenfoto’s. Zo houden we in de gaten of de nek en het hoofd goed recht blijven. U hoort nog van de arts hoe vaak we de foto’s maken.

Verwijderen van het frame

Na 12 weken verwijderen we het frame in het ziekenhuis.

Voorbereiding
Neem deze dingen mee naar het ziekenhuis:
  • Een extra set kleding, die u niet over het hoofd van uw kind hoeft aan te trekken.
  • De harde halskraag. Deze heeft u meegekregen toen uw kind naar huis mocht.
Verwijderen van het frame
We verwijderen het frame. We halen de 4 pinnen uit het hoofd van uw kind. Dit gebeurt zonder narcose. Het doet geen pijn.

Na het weghalen
Nadat we het frame weggehaald hebben, brengen we de harde halskraag aan. Dat geeft wat extra steun in de eerste dagen na het weghalen van het frame. Vaak zijn kinderen namelijk wat angstig vlak nadat het frame is weggehaald. Dat komt doordat zij plotseling de steun van het frame missen. De harde kraag kan daarbij helpen.

Contact

Heeft u twijfels, vragen of problemen? Neem dan contact op:
  • Secretariaat polikliniek Neurochirurgie (010) 703 65 71. Bereikbaar op woensdagmiddag om de week en elke vrijdag.
  • Buiten deze tijden: kinderchirurgie 1 Noord (010) 703 65 05, of spoedeisende hulp (010) 704 07 04.