Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hydrocèle

Waterbreuk bij kinderen

Bij een hydrocèle is de balzak opgezwollen. Dit komt doordat er vocht rondom de zaadbal (testis) zit. We noemen dit ook wel een waterbreuk. Als het nodig is, kunnen we dit opereren. We leggen u hier uit wat de aandoening is en hoe een operatie werkt.

Download PDF

Over de hydrocèle


Bij een hydrocèle zit er vocht rondom de zaadbal. Hierdoor is de balzak opgezwollen. We noemen dit ook wel een waterbreuk. Dit is meestal aan één bal, maar kan ook aan beide ballen zijn.

In de loop van de dag kan de bal meer opzwellen. Bij het opstaan is de bal meestal kleiner dan later op de dag. Kinderen hebben hier meestal geen last van.
hydrocele ofwel waterbreuk bij kinderen
Afbeeldingen gemaakt met BioRender.com


Over de indaling van de zaadballen

Een hydrocèle heeft te maken met indaling van de zaadballen. Als een baby nog in de baarmoeder van de moeder zit, dalen de ballen vanuit de buik via de lies naar de balzak. Er is dus bij baby's een verbinding tussen het buikholte en de balzak. Als de bal in de balzak zit, sluit deze verbinding meestal langzaam. Zolang deze verbinding open is, kan er vocht vanuit de balzak naar de buikholte lopen en andersom. Bij de meeste kinderen is de verbinding op 1-jarige leeftijd dicht.

Oorzaak hydrocèle

  • Bij de meeste kinderen komt een hydrocèle doordat de verbinding tussen de buikholte en de balzak openblijft. Daardoor kan het vocht vanuit de balzak naar de buikholte lopen en andersom.
  • Bij oudere kinderen en volwassenen is de verbinding vaak wel gesloten. De hydrocèle komt dan doordat er te veel vocht tussen de zaadbal en vlies om de zaadbal heen zit.

Wanneer is een operatie nodig?

  • Bij jonge kinderen onder de 2 tot 3 jaar wachten we meestal tot de verbinding vanzelf sluit. We doen dan geen operatie.
  • Jonge kinderen onder de 2 jaar die een erg gezwollen balzak hebben, hebben soms een operatie nodig. Deze kinderen hebben vaak een hydrocèle aan beide kanten.
  • Bij oudere kinderen vanaf 2 jaar sluit de verbinding niet meer vanzelf. We moeten dan een operatie doen.

Over de operatie


Tijdens de operatie is uw kind onder algehele narcose. Dit betekent dat uw kind slaapt en niks van de operatie merkt. We nemen uw kind hiervoor op de afdeling dagverpleging.

We maken eerst een sneetje in de lies. Daarna maken we het lieskanaal open en zoeken de verbinding tussen het buikvlies en de balzak op. Daarna maken we deze dicht met een hechting. We beschermen hierbij de zaadstreng.

Om het vocht rondom de balzak goed weg te laten lopen, knippen we het vlies open. Als er erg veel vocht in de balzak zit, moeten we het vlies soms omklappen om het vocht extra goed weg te laten lopen. Soms moeten we ook de bal tijdelijk uit de balzak halen. We maken dan nog een extra sneetje om de bal weer terug te plaatsen. Daarna hechten we de bal weer vast in de balzak.

Duur van de operatie
De operatie duurt 45 tot 60 minuten.

Na de operatie

  • De eerste paar dagen na de operatie kan uw kind nog wat last hebben van de wonden. U kunt hem hiervoor pijnstillers geven die u in het ziekenhuis heeft gekregen.
  • Uw kind mag de eerste 2 weken na de operatie niet sporten, zwemmen, fietsen of schoolgymmen.
  • Na 24 uur mag uw kind weer douchen of kort in bad. De wonden mogen niet te lang in het bad weken.
  • De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven we niet weg te halen.
  • U hoort van uw kinderuroloog of u na 5 tot 10 dagen de lieshechting moet laten weghalen.
  • De steristrips (hechtpleisters) kunt u na 7 tot 10 dagen voorzichtig weghalen.
  • Uw kind moet de eerste 2 weken een stevige onderbroek of zwembroek dragen. Zo voorkomt u zwelling en bloedingen.
  • De balzak zal 4 tot 6 weken gezwollen zijn. Vooral als het vlies rondom de ballen dik was en de balzak erg was opgerekt. De zwelling neemt vanzelf af.

Wanneer contact opnemen?


Kinderen genezen meestal zonder problemen. Klachten kunnen wel voorkomen. Neem bij de volgende klachten contact met ons op. De contactgegevens staan onder het kopje ‘contact’ hieronder.
  • veel pijn
  • als er bloed uit de wond komt
  • koorts (boven de 38,5 graden)

Contact

  • Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704. Vraag naar de dienstdoende arts van de Kinderurologie.