Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Nierziekte of hoge bloeddruk bij kinderen

Uw eerste bezoek aan de polikliniek Kindernefrologie

Download PDF


Belangrijk om te komen


Het is belangrijk voor de gezondheid van uw kind dat u naar de afspraak komt. Ook als uw kind geen klachten heeft. Een kind met een nierziekte of hoge bloeddruk heeft namelijk vaak geen klachten. Toch kan de ziekte ernstige gevolgen hebben voor uw kind. Zeg de afspraak dus niet af en stel de afspraak niet uit.

Voorbereiding


Aan het begin van de afspraak vragen we of uw kind in een potje wil plassen. Zo kunnen we de urine onderzoeken. Zorg daarom dat uw kind niet vlak voor de afspraak naar de wc gaat.

Over uw bezoek


Wat is het doel?


Het doel van de afspraak is om te onderzoeken of uw kind een nierziekte of een hoge bloeddruk heeft. Of wat voor soort nierziekte uw kind heeft. Als we dat weten, kunnen we uw kind op de juiste manier behandelen.

Wat gaan we doen?


Tijdens uw afspraak in het ziekenhuis doen we eerst een aantal onderzoeken:

  1. We vragen uw kind om op een potje te plassen. Als uw kind nog niet zindelijk is, vangen we de urine op in een zakje. We onderzoeken de urine van uw kind.
  2. We meten de lengte, het gewicht en de bloeddruk van uw kind.
  3. U heeft een gesprek met de arts. Misschien heeft uw kind verder onderzoek of een behandeling nodig. De arts maakt samen met u een plan voor de zorg van uw kind. Als het mogelijk is, krijgt uw kind een deel van de zorg in een ziekenhuis bij u in de buurt.
  4. Soms is het nodig om bloed te prikken bij uw kind. Dit gebeurt op een andere locatie in het ziekenhuis. Dit is een locatie speciaal voor bloed prikken bij kinderen.

Veel kennis


Heel weinig kinderen hebben een nierziekte of hoge bloeddruk. Daarom is uw kind verwezen naar het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. We zijn een landelijk expertisecentrum. Dat betekent dat we veel kennis hebben over nierziekten en hoge bloeddruk bij kinderen.


De artsen


Arts Eiske DorresteinDr. Eiske Dorresteijn
Arts Huib de JongDr. Huib de Jong
Arts Miriam MooijDr. Miriam Mooij
Arst Jaap MulderDr. Jaap Mulder
Arts VrielingDr. Femke Vrieling - Prince


Wat is een nierziekte?


De nieren:

  • zorgen dat het lichaam afvalstoffen uit plast
  • regelen de bloeddruk
Bij een nierziekte werken de nieren niet goed. Er zijn verschillende soorten nierziekten:

  • De nieren verwijderen niet genoeg afvalstoffen uit het lichaam.
  • De nieren verwijderen te veel goede stoffen uit het lichaam.
  • De nieren regelen de bloeddruk niet goed.
Nieren

Symptomen


Een nierziekte of hoge bloeddruk geven vaak weinig klachten. Vaak vinden we de ziekte per toeval. Het kan zijn dat uw kind wel klachten heeft. Bijvoorbeeld minder zin om te eten, hoofdpijn of moe zijn.

Wetenschappelijk onderzoek


We doen wetenschappelijk onderzoek. Zo leren we meer over nierziekten en hoge bloeddruk en kunnen we betere behandelingen ontwikkelen. Als u wilt, kunt u daaraan meedoen. Uw arts zal dit met u bespreken.

Contact


Heeft u vragen? Bel dan 010 703 65 35.

Meer informatie?