Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Slikfoto's bij kinderen

Röntgenfoto's van de slokdarm en de maag

Bij dit onderzoek maken we röntgenfoto’s van de slokdarm en de maag van uw kind. Hiervoor geven we uw kind een contrastvloeistof. Hierdoor kunnen we de slokdarm en de maag beter zien. Hier leest u alles over dit onderzoek, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Download PDF


Algemene informatie

Is uw kind erg verkouden? Of heeft hij/zij uitslag, koorts of in contact geweest met andere kinderen die een kinderziekte hadden? Laat dit dan op tijd weten aan de afdeling radiologie.

Tijdens het onderzoek mag er 1 ouder mee de onderzoekskamer in.

Heeft u andere kinderen en heeft u geen opvang kunnen regelen? Dan kunnen we een plaats voor u reserveren op het speeldek van het ziekenhuis. Daar kunnen ze heerlijk spelen.

Voorbereiding


Eten en drinken
  • Voor kinderen tot 1 jaar: uw kind moet vanaf 3 uur voor het onderzoek nuchter blijven.
  • Voor kinderen vanaf 1 jaar: uw kind moet vanaf 5 uur voor het onderzoek nuchter blijven.
Nuchter betekent dat uw kind voor het onderzoek niks meer mag eten of drinken.

Voor vrouwen (zwangerschap)
Het is niet verstandig om bij het onderzoek aanwezig te zijn als de kans bestaat dat u zwanger bent. Bent u zwanger? Dan is het handig als een ander familielid of bekende uw kind kan begeleiden tijdens het onderzoek.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit bariumsulfaat of jodium. Jodium kan voor een allergische reactie zorgen bij mensen die hier overgevoelig voor zijn. Is uw kind overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of uw kind medicijnen nodig heeft. Geef voor het onderzoek ook aan bij de laborant(e) of radioloog dat uw kind overgevoelig is voor jodium.

Kleding
Kies voor kleding zonder ritsen, knopen of drukkertjes (bijvoorbeeld aan de rompertjes) of voor kleding dat makkelijk uitgetrokken kan worden. Metaal aan de kleding kan de röntgenfoto’s namelijk verstoren.

Wat moet ik meenemen?
  • Het kan fijn zijn voor uw kind als u een speeltje of knuffeltje van hem/haar meeneemt.
  • Bij kinderen vanaf 2 jaar kunt u een eigen beker meenemen. U kind kan uit deze beker drinken tijdens het onderzoek.
  • Neem voor de zekerheid extra verschoning mee. De contrastvloeistof kan lekken.
  • Het kan handig zijn om wat eten of drinken mee te nemen voor na het onderzoek.

Over het onderzoek

Wat we gaan doen

We gaan röntgenfoto’s maken van de slokdarm en de maag van uw kind. Dit doen we met een contrastvloeistof. Uw kind kan de contrastvloeistof drinken of we kunnen de vloeistof met een maagsonde toedienen. Een maagsonde is een slangetje dat via de neus naar de maag gaat. Of uw kind het contrastmiddel drinkt of via de maagsonde krijgt, hangt af van uw kind.

Wat is het doel?

Op een later moment gaan we de röntgenfoto’s bekijken en beoordelen. Op deze röntgenfoto’s kunnen we zien of er afwijkingen zijn aan de slokdarm, maag en/of darmen.

Verloop van het onderzoek

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum. Dat betekent dat er bij ons ook veel personeel wordt opgeleid. Het kan daarom voorkomen dat een radioloog in opleiding (onder begeleiding van een radioloog) het onderzoek uitvoert.

Is uw kind doorverwezen door de logopedist(e)? Dan zal er tijdens het onderzoek ook een logopedist(e) aanwezig zijn.

Contrastvloeistof met een maagsonde

Uw kind komt op de röntgentafel te liggen. De ouders en/of begeleiders krijgen een loodschort aan. Dit schort beschermt tegen de röntgenstraling. Zo kunnen zij bij het onderzoek blijven.

De radioloog plaatst eerst de maagsonde via de neus naar de maag. Dit doet geen pijn, maar kan wel vervelend zijn. Als de sonde in de maag ligt, plakken we deze vast met een pleister. Daarna geven we door de sonde het contrastmiddel. Daarna maken we röntgenfoto’s.

We zullen een paar keer aan u vragen om uw kind op zijn/haar zij te draaien, zodat we ook vanuit een andere richting röntgenfoto’s kunnen maken.

Contrastvloeistof drinken

De radioloog kan er ook voor kiezen om uw kind de contrastvloeistof te laten drinken uit een (eigen) beker. Uw kind moet wel genoeg contrastvloeistof kunnen drinken. Anders kan de radioloog er alsnog voor kiezen om de contrastvloeistof via een maagsonde te geven (zie hierboven).

Uw kind komt tussen het röntgentoestel te staan of zitten met een beker met contrastmiddel. De radioloog geeft aan wanneer hij/zij een slok contrastmiddel mag drinken. Dit herhalen we meerdere keren. Ook bijvoorbeeld van de zijkant. De laborant zal uitleggen hoe uw kind moet komen te zitten of staan.
Het is belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk blijft zitten of staan. Zo zorgen we ervoor dat de röntgenbeelden niet bewogen zijn.

Extra onderzoek

Zorg ervoor dat u na het onderzoek geen andere dingen inplant. Het kan namelijk zijn dat uw kind nog 1 of meerdere röntgenfoto’s op de dag moet maken. Op deze foto’s kunnen we de verspreiding van het contrastmiddel in de buik zien.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek


Eten en drinken
Als het onderzoek klaar is, mag uw kind weer gewoon eten en drinken.

De uitslag
De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij bespreekt de uitslag met u.

Ontlasting
De ontlasting van uw kind kan wat wit kleuren. Dit komt door het contrastmiddel. Geef uw kind daarom extra veel te drinken en vezelrijke producten zoals brintapap, muesli, volkorenbrood, roggebrood, yoghurt, pruimen en andere vruchten. Voor baby’s is sinaasappelsap geschikt.

Bijwerkingen en complicaties

Dit onderzoek is erg veilig en verloopt meestal zonder problemen. Het enige wat kan gebeuren is dat uw kind zich verslikt in het contrastmiddel.

Wanneer contact opnemen?

Krijgt uw kind thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de Polikliniek radiologie Sophia kinderziekenhuis.

Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende arts-assistent van de radiologie.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek radiologie van het Sophia kinderziekenhuis.
  • Polikliniek radiologie Sophia kinderziekenhuis (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 703 61 67 kiesnummer 2
  • Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704
  • Speeldek (010) 310 81 20