Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Lange QT-syndroom (LQTS)

Hartritmestoornis

Bij deze aandoening is de overdracht van elektrische prikkels over de hartspier verstoord. Dit kan leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen.

Lange QT-syndroom (LQTS): over deze aandoening

Wat is het Lange QT-syndroom (LQTS)?

Wat is deze aandoening?

Het lange QT-syndroom (LQTS) is een erfelijke hartritmestoornis. De overdracht van elektrische prikkels over de hartspier is verstoord. Dit kan leiden tot gevaarlijke hartritmestoornissen. Klachten bij hartritmestoornissen bestaan meestal uit hartkloppingen en duizeligheid en/of wegrakingen. Niet iedereen met het lange QT-syndroom heeft klachten. Er zijn verschillende soorten LQTS. Elke soort wordt veroorzaakt door een afwijking in een ander stukje DNA (erfelijk materiaal) en heeft andere gevolgen. Uw kindercardioloog vertelt wat voor uw kind van toepassing is.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we electrocardiogram (ECG), een holter, echocardiografie en een fietsergometrie. Als het nodig is prikken we bloed om te kijken of er afwijkend DNA (erfelijk materiaal) aanwezig is.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het nemen van medicatie. Als het nodig is plaatsen we een pacemaker of een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD). Daarnaast moet uw kind zich houden aan enkele leefregels, die met u besproken worden.

Operatie

Met wie heeft u te maken?

Uw kind wordt behandeld door het hartritmeteam. Voor deze kinderen is er een speciaal hartritmespreekuur. Voor een eventuele pacemaker/ICD plaatsing wordt u aanvullend nog geinformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor