Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Pacemaker

Tijdens deze operatie plaatsen we een pacemaker bij uw kind. Een pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Er zijn verschillende methoden om een pacemaker aan te brengen. Uw kindercardioloog vertelt u wat voor uw kind van toepassing is.

  • Aan de buitenkant van het hart
    Bij deze methode wordt de pacemaker in de buik geplaatst. De draden van de pacemaker worden aangesloten op de buitenkant van het hart. Deze ingreep wordt door de kinderthoraxchirurg gedaan.
  • Aan de binnenkant van het hart
    Een andere methode is het plaatsen van het kastje onder de huid bij het sleutelbeen, waarbij we de pacemakerdraden via de grote bloedvaten aan de binnenkant van het hart plaatsen. Deze ingreep wordt door een interventiecardioloog gedaan.

Hoe gaan we te werk?

Het behandelteam informeert u op het pre-operatieve spreekuur over hoe we te werk gaan. Op de dag van de ingreep komt u met uw nuchtere kind naar het ziekenhuis. Als uw kind aan de beurt is, gaan u en uw kind met de verpleegkundige naar de operatiekamer. De anesthesioloog brengt uw kind onder anesthesie (narcose). Eén ouder mag bij uw kind blijven totdat het slaapt. Een verpleegkundige brengt u terug naar de verpleegafdeling. Daarna starten we met de operatie.

Wat is het doel?

Een pacemaker beoordeelt continu het ritme van het hart en geeft als het nodig is een kleine elektrische prikkel, als het hart niet goed genoeg zelf het hartritme op peil houdt.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

Om u voor te bereiden op de komende pacemaker plaatsing krijgt u de inloggegevens van de app kindercardiologie toegestuurd. Daarnaast krijgt u voorlichting op het pre-operatieve spreekuur. Op dit spreekuur spreekt u met de kinderthoraxchirurg of interventiecardioloog en de kinder anesthesioloog en de verpleegkundig consulent kindercardiologie. De aanvullende onderzoeken, die nog nodig zijn, doen we tijdens dit spreekuur. U krijgt een rondleiding over de afdeling Kinderthoraxcentrum en uw kind krijgt de Tikkiering. Een gastvrouw begeleidt u en uw kind naar de verschillende gesprekken en onderzoeken.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De kinderthoraxchirurg bespreekt de mogelijke bijwerkingen, risico’s en complicaties met u op het pre-operatieve spreekuur.

Kort na de operatie

In de meeste gevallen mag uw kind na de ingreep weer snel eten en drinken. We houden het hartritme van uw kind na de operatie in de gaten met een monitor, waar we uw kind op aansluiten. De medisch technicus controleert de volgende dag de signalen van de pacemaker en legt het systeem van eventuele thuis-monitoring aan u uit. De verpleegkundige controleert de wond. Daarnaast maken we nog een echo van het hart en een electrocardiogram (ECG). Als uw kind genoeg is opgeknapt, mag het weer naar huis.

Thuis

Het herstel gaat na ontslag thuis door. Mogelijk heeft uw kind de eerste tijd pijn ter plaatse van de wond. U kunt als dat nodig is paracetamol geven volgens de bijsluiter. Het hartritmeteam behandelt uw kind op de polikliniek tijdens het hartritmespreekuur. Tijdens de controle op de polikliniek maken we een electrocardiogram (ECG). De medisch technici controleren de pacemaker. Als het nodig is maken we een echo van het hart en/of doen we een holter- of fietsergometrieonderzoek.

Resultaat

Uw behandelend kindercardioloog bespreekt het resultaat en de vervolgbehandeling met u. Na plaatsen van een pacemaker komen via een thuismonitoring systeem hartritmecontroles van uw kind bij ons binnen. Zo controleren we het hartritme van uw kind ook op afstand.

Wanneer neemt u contact op?

U krijgt een ontslaggesprek met de behandelend kindercardioloog en de verpleegkundig consulent. U krijgt een formulier mee met adviezen na de ingreep en belangrijke telefoonnummers. U krijgt te horen wanneer en met wie u contact op moet nemen. Een paar dagen na ontslag neemt de verpleegkundig consulent kindercardiologie telefonisch contact met u op om te vragen hoe het gaat.De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn voor u en uw kind een vast aanspreekpunt tijdens de behandeling door de kindercardiologen. Natuurlijk vervangen zij niet de gesprekken met de artsen en verpleegkundigen. Zij zijn een aanvulling daarop.

Bereikbaarheid

De verpleegkundig consulenten kindercardiologie zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur via 06 248 513 57, via e-mail of via de BeterDichtbij app.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor