Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Ventriculaire tachycardie

Hartritmestoornis

Bij deze aandoening ontstaat er een hartritmestoornis in de hartkamers, wat een verhoogde hartslag veroorzaakt.

Ventriculaire tachycardie: over deze aandoening

Wat is ventriculaire tachycardie?

Bij deze aandoening ontstaat er een hartritmestoornis in de hartkamers, wat een verhoogde hartslag veroorzaakt. Dit komt doordat er in de hartkamer extra elektrische prikkels in hoog tempo het hart aansturen. Klachten van deze hartritmestoornis bestaan meestal uit hartkloppingen en duizeligheid en/of wegrakingen, meestal bij inspanning. Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen die ontstaan in de hartkamer. Uw kindercardioloog vertelt u de details die voor uw kind van toepassing zijn.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een electrocardiogram (ECG) op het moment dat uw kind klachten heeft. Daarvoor krijgt uw kind een holter. Soms is het nodig om een implemanteerbare hartritmemonitor te plaatsen. Ook wordt er een echocardiografie en een fietsergometrie gedaan. Als het nodig is prikken we bloed om te kijken of er afwijkend DNA (erfelijk materiaal) aanwezig is.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit het nemen van medicatie. Als het nodig is voeren we een hartkatheterisatie met ablatie uit en/of plaatsen we een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD).

Hartkatheterisatie met ablatie bij kinderen

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking wordt uw kind verder behandeld door het hartritmeteam. Voor hen is er een speciaal hartritmespreekuur. Voor een eventuele hartkatheterisatie met ablatie of plaatsing van een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) informeren we u aanvullend op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor