Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Giavanna heeft hiv, maar durft dat niet te vertellen

13 december 2022

Giavanna slikt al haar hele leven elke avond om 18:00 uur een pilletje. Voordat ze op haar 7e werd geadopteerd uit Zuid-Afrika en ook nu ze met haar moeder Emily in de buurt van Rotterdam woont.

Inmiddels is Giavanna 14 jaar en Giavanna heeft hiv. Ze merkt er verder weinig van, toch durft ze het aan niemand te vertellen. Er rust een groot stigma op hiv en veel mensen hebben een heel verkeerd beeld van de ziekte. Emily, de moeder van Giavanna zegt: "Over epilepsie of diabetes praat je wel gewoon".

Pil in hand Emily slikt een pil per dag.

*Giavanna en Emily wilden graag hun verhaal vertellen, maar vanwege het stigma alleen anoniem. Hun echte namen zijn bij Rijnmond nieuws bekend. 

Lees hieronder het nieuwsartikel van RTV Rijnmond van 30 november jl.:

Giavanna* heeft het naar haar zin op school en heeft veel vrienden. Na schooltijd? Eens in de week dansen, verder ‘een beetje chillen’. En elke dag om 18:00 uur gaat er een wekkertje, want dan is het tijd om een pil in te nemen. Buiten dat moment denkt ze eigenlijk nooit aan dat ze hiv heeft, het hoort er gewoon bij. Eens in de vier maanden moet ze naar het Erasmus MC Sophia om bloed te prikken en even met de dokter praten.

Met medicijnen is hiv niet dodelijk en zelfs niet meer besmettelijk. Hiv is een virus dat je afweersysteem aantast. Als je afweersysteem zo is verzwakt dat het niet meer tegen virussen en bacteriën kan vechten, heet het aids. In Nederland is voor iedereen met hiv goede medicatie. Giavanna heeft er verder ook geen last van. Hiv gaat niet weg, maar je leeft even lang als mensen zonder hiv. Het heet daarom tegenwoordig een chronische ziekte. “Ik denk dat ik op mijn tiende de precieze benaming hoorde, maar daarvoor wist ik ook al wel waarom ik medicijnen slikte”, vertelt Giavanna.

Lees hier het hele artikel op de website van RTV Rijnmond.

HIV-poli in het Erasmus MC Sophia

De hiv-poli van het Sophia is één van de vier plekken in Nederland waar kinderen met hiv behandeld worden. In heel Nederland zijn dat ongeveer 200 kinderen, waarvan 55 in het Sophia Kinderziekenhuis. Het zijn voornamelijk kinderen die zijn geadopteerd, of als vluchteling naar Nederland zijn gekomen. Hiv is tegenwoordig een chronische ziekte. Alle kinderen worden op dezelfde manier behandeld: met één pil per dag. De levensverwachting is hetzelfde als mensen zonder hiv-besmetting. Door de medicatie is hiv niet meer meetbaar in het bloed en dus ook niet overdraagbaar. Je kunt dan onbeschermde seks hebben zonder een ander te besmetten. Volgens verpleegkundig specialist Linda van der Knaap van de hiv-poli is hiv het probleem niet meer, wel het stigma dat er omheen hangt.