Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
sophia-dagboekje-2
Nieuws

Lancering Sophia Dagboekje

5 maart 2024

Vorige week hebben we het Sophia Dagboekje gelanceerd: een dagboekje speciaal voor de patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis waarin ze hun ervaringen in het ziekenhuis kunnen opschrijven.

Dagboekje voor de patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis

Vorige week was de Sophia Fun Day extra feestelijk. We lanceerden namelijk ook het Sophia Dagboekje: een dagboekje speciaal voor de patiënten in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Hierin kunnen zowel de kinderen als hun ouder(s) hun ervaringen delen, maar ook artsen en verpleegkundigen kunnen hun bijdrage opschrijven. Hiermee wordt het dagboek niet alleen een manier om de dagelijkse ervaringen in het ziekenhuis te kunnen verwerken, het wordt ook een herinnering om later op terug te kijken.sophia-dagboekje

Een opname in het ziekenhuis kan zowel voor de patiënt als diens ouder(s) overweldigend zijn. Dan is er soms ook even geen tijd om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd.” – Annemiek Bazen.

Wat een top idee

Alle kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis krijgen vanaf nu een Sophia Dagboekje om hun ervaringen in op te schrijven. Het idee komt van Annemiek Bazen, secretaresse op de afdeling Medium Care Kindergeneeskunde (MCKG). Vorig jaar verbleef er een patiënt die vanuit het UMC Groningen was overgekomen voor nadere behandeling. De patiënt bracht een dagboekje met zich mee, waarin de artsen en verpleegkundigen iets konden schrijven over wat de jonge patiënt allemaal meemaakte tijdens het verblijf.

‘Wat een top idee!’, dachten verpleegkundigen Melanie en Lisanne, Annemiek en kinderarts Barbara Sibbles van de afdeling MCKG. Na contact te hebben gezocht met het UMC Groningen voor collegiale toestemming zijn deze professionals aan de slag gegaan met een eigen variant: het Sophia Dagboekje.

Met dank aan de Kinderadviesraad en Stichting Vrienden van het Sophia

Annemiek vertelt super trots te zijn op het resultaat, maar dat er ook veel bij komt kijken om zo’n boekje tot stand te laten komen. Gelukkig was iedereen ontzettend enthousiast, waaronder ook de Kinderadviesraad en de Stichting Vrienden van het Sophia. Het ontwerpen van een dagboekje moest zowel voor jongens als voor meisjes geschikt zijn en ook voor alle leeftijden. Over de exacte keuze van kleuren en afbeeldingen is intensief nagedacht. De kinderen die deelnemen aan de Kinderadviesraad hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. Maar ook de Stichting Vrienden van het Sophia mogen we niet vergeten, want zonder een financiële bijdrage was het niet mogelijk geweest om dit dagboekje te kunnen realiseren.

sophia-dagboekje-3