Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Magneetsticker toont persoonlijke behoeften patient

8 september 2021

Sinds deze maand hangen er gekleurde magneetstickers in verschillende kamers in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Kinderen kunnen daarop schrijven wat hun interesses zijn, en wat artsen en verpleegkundigen kunnen doen om hun verblijf in het ziekenhuis prettiger te maken. De magneetstickers waren een wens van onze Kinderadviesraad en zijn geproduceerd door Erasmus MC Create4Care.

Persoonlijke benadering

Veel kinderen hebben behoefte aan een meer persoonlijke benadering van zorg. ‘Vooral kinderen die met enige regelmaat in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, willen hun artsen en verpleegkundigen laten weten wie zij zijn’, zegt Onno Helder van Create4Care. Daarom zijn de magneetstickers nu in gebruik genomen. Kinderen vermelden informatie over hun hobby’s op de stickers, over de manier waarop ze hun medische behandelingen en onderzoeken willen ondergaan, en hoe ze willen worden aangesproken. De sticker wordt op een whiteboard op de kamer geplakt.

Samenzorg

De jonge patiënten vullen de magneetstickers zelf in met whiteboard-stiften, of hun ouders doen dat als ze nog niet kunnen schrijven. ‘De patiënten bij wie de magneetsticker in gebruik is genomen, zeggen dat ze het prettig vinden dat ze nu kunnen aangeven wat voor hen belangrijk is’, vertelt Helder. ‘Ook geven ze aan dat ziekenhuismedewerkers die bij hen op de kamer komen, oog hebben voor de opgeschreven punten.’ De stickers zijn een mooie stap vooruit in ons streven om de patiënt als partner op te nemen in het behandelteam. Deze manier van zorg noemen we Samenzorg binnen ons ziekenhuis.Magneetsticker toont persoonlijke behoeften patient

Kinderadviesraad

In de Kinderadviesraad denken kinderen samen met de medewerkers van het ziekenhuis mee over onderwerpen die zij belangrijk vinden. De Kinderadviesraad wordt gevormd door (ex)patiënten en door broers, zussen en vrienden van patiënten. Binnen de Kinderadviesraad van het Sophia Kinderziekenhuis worden belangrijke thema’s besproken: kinderparticipatie, het verminderen van pijn, angst en stress in het ziekenhuis, voeding, maar dus ook de invulling van de rol van patiënt als partner, een belangrijk speerpunt van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Create4Care

(Zorg)medewerkers komen in hun werk vaak praktische problemen tegen. Veel praktijkproblemen kunnen worden opgelost door slimme technische innovaties. In het Erasmus MC kunnen zowel (zorg)medewerkers als studenten in de Create4Care studio zelf werken aan zorginnovaties. Hierbij is een nauwe samenwerking met de Hogeschool Rotterdam.