Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Hoe kunnen we de veerkracht van jongeren verbeteren?

14 mei 2021

Kinderen van ouders met psychische problemen hebben het in deze tijden van Covid extra zwaar. Het MARIO consortium, bestaande uit 5 universitaire centra, onderzoekt of deze kinderen kunnen worden geholpen met een online hulpprogramma om hun veerkracht te verbeteren.

Nederland telt naar schatting 400.000 kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP), variërend van stemmingswisselingen, tot depressie en bipolaire stoornis. Door de omstandigheden thuis, maar ook door mogelijke erfelijke aanleg, lopen deze kinderen extra risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen: 40 tot 60 procent komt op latere leeftijd psychisch in de knel.

Kinderpsychiater Manon Hillegers, hoofd van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC Sophia, wil graag weten waarom het ene kind wel psychische problemen krijgt, en het andere niet. Kinderpsychiaters vermoeden dat het te maken heeft met de veerkracht van het kind. ‘De volgende vraag is dan: kunnen we iets bedenken waardoor we de veerkracht van deze kinderen al in een vroeg stadium kunnen vergroten.’

Wilt u meer weten over dit interessante onderzoek?

Meer en uitgebreide informatie hierover vindt u op onze pagina 'Doe de MARIO-check'.