Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

TENS

Zenuwstimulatie

Bij deze behandeling maken we gebruik van een kastje, het TENS-apparaat, en twee elektroden.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

TENS is de afkorting van transcutane elektrische neuro (zenuw) stimulatie. In het kort betekent dit dat we door middel van zwakke elektrische stroompjes door de huid proberen de pijn te verminderen. Dit is een behandeling zonder bijwerkingen die we toepassen bij zowel acute als chronische pijnaandoeningen. TENS-therapie kunnen we ook voorschrijven in combinatie met andere therapieën zoals medicatie.

Het TENS-apparaat fopt de pijnprikkels die normaal naar de hersenen gaan door zeer lage elektrische prikkels die het TENS-apparaat doorgeeft. De echte pijnsignalen komen hierdoor niet aan in de hersenen, waardoor uw kind dus minder pijn kan ervaren. TENS werkt op basis van lichte, onschuldige elektrische trillingen. Men kan zelf de sterkte van de trillingen instellen. 

Wat is het doel?

Het doel van deze behandeling is om ervoor te zorgen dat uw kind minder pijn heeft. De pijn kan door het gebruik van het TENS-apparaat verminderen en soms verdwijnen de klachten helemaal. Verder is het van belang te weten dat het gebruik van TENS geduld en motivatie vergt. 

Dit zijn enkele resultaten van het TENS-apparaat:

  • Het vermindert de zenuwgeleiding die ervoor zorgt dat je pijn ervaart.
  • Het stimuleert de afgifte van pijnstillende stoffen door het lichaam zelf.
  • Het heeft een spierontspannende werking. 

De pijnconsulent of de physician assistant zorgt voor de praktische uitvoering en begeleiding van de TENS-therapie. Na de intake krijgt uw kind instructies voor het gebruik van TENS. De pijnklacht bepaalt de juiste locatie van de elektroden. Plaatsing van de elektrodes kan op verschillende manieren. De pijnconsulent of physician assistant informeert u daarover. Zij stellen het juiste programma in, zodat uw kind thuis zonder problemen gebruik kan maken van de therapie.

 tens apparaat

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

TENS heeft in principe geen bijwerkingen. Ook langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.

We adviseren om TENS niet te gebruiken bij:

  • Patiënten die overgevoelig zijn voor zelfklevende elektrodes.
  • Patiënten met ernstige huidziekten of huidafwijkingen.
  • Patiënten met een pacemaker. Neem eerst contact op met uw cardioloog voordat u TENS gaat gebruiken.

Na de behandeling in het ziekenhuis

Na een proefperiode van twee tot drie weken kijken we of de behandeling met TENS-therapie een vermindering van de pijnklachten geeft. Als de therapie na de eerste proefperiode van twee weken geen effect heeft gehad, stellen we het TENS-apparaat in sommige gevallen anders in. Na een eventuele tweede proefperiode volgt een evaluatie of dit de juiste therapie is voor de pijnbehandeling van de klachten van uw kind.  

Na de behandeling thuis

U krijgt tijdelijk een TENS-apparaat van ons te leen. Op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is het noodzakelijk dat u uw akkoord geeft voor de verwerking van de gegevens van uw kind. De TENS-aanmeldformulieren die u tijdens het polibezoek krijgt aangereikt, voorzien hierin. Met het TENS-apparaat kan uw kind het ingestelde programma testen om na te gaan of het een gunstig effect heeft op zijn pijnklachten. Hij krijgt een pijndagboek mee om alle gewaarwordingen te noteren en de pijnscore aan te geven. Zo kan de pijnconsulent of physician assistant zien hoe de pijnklacht zich heeft ontwikkeld. 

Waarschuwingen

  • De elektrodes mogen nooit op de halsslagader geplakt worden.
  • Het apparaat tijdens het slapen in bed in de nacht niet gebruiken. De plakkers hebben tijdens het slapen de kans om los te raken, waardoor er een lekstroompje kan ontstaan en uw kind een schokje kan krijgen.
  • Het apparaat werkt met een batterij en is dus niet te gebruiken onder de douche of in bad.

Resultaat

Er is een kleine kans op huidirritatie bij langdurig gebruik van het apparaat. Sommige kinderen reageren op de lijm die gebruikt wordt in de zelfklevende elektroden. Na twee tot drie weken nemen wij contact met u op.

Indien na de testperiode bij de telefonische controle blijkt dat de TENS-therapie een positief effect heeft op de pijnklacht, vragen wij voor uw kind een TENS-apparaat aan bij de firma waarvan wij de apparaten betrekken. Deze firma maakt het in orde met uw zorgverzekeraar. Deze vergoedt vaak het hele aanschafbedrag.

Komt uw kind binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor