Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Centrum Gezond Gewicht (kinderen)

Ons multidisciplinair team biedt een aanpak op maat voor kinderen met overgewicht en obesitas.

Verhaal uit het centrum

Bij kinderen met ernstige obesitas ligt opvallend vaak een medische oorzaak ten grondslag. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Amsterdam UMC. Bij kinderen met obesitas bleken veel verschillende zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen voor te komen. ‘Bij deze kinderen zit de oorzaak van de obesitas dus echt in de genen’

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In Nederland heeft 12% van de jeugd van 2 tot 21 jaar last van overgewicht. Daarvan heeft 3% ernstig overgewicht (obesitas).

Obesitas brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Kinderen bewegen zich minder makkelijk en beleven minder plezier aan bewegen.

Daarnaast heeft overwicht sociale en emotionele gevolgen, zoals minder zelfvertrouwen of gepest worden. De behandeling voor overgewicht en obesitas vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Samen met de patiënt zoeken onze specialisten naar een innovatieve aanpak op maat.

Bovenstaande educatievideo is voor patiënten en hun ouders, gemaakt door het Centrum Gezond Gewicht. In deze video legt Prof. dr. Erica van den Akker, kinderarts en hoogleraar kinderendocrinologie, uit welke factoren een rol spelen in de oorzaak van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Wat willen we bereiken?

Een effectieve behandeling tegen overgewicht en obesitas kost op korte termijn geld, tijd en energie, maar levert op lange termijn meerwaarde op. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de Nederlandse maatschappij.

Met de multidisciplinaire aanpak, het baanbrekende onderzoek, de innovatieve en preventieve zorg en de transparante samenwerking met de omgeving werkt het Centrum Gezond Gewicht hard aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg van vandaag en de gezondheid van morgen.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Een team van medisch specialisten zet zich in voor een innovatieve en effectieve aanpak om overgewicht en obesitas bij kinderen tegen te gaan.

Wij kijken dan niet alleen naar voeding en beweging. Het doel is om zorg op maat te bieden, aangepast aan de individuele kenmerken van de persoon. Denk aan medische, genetische, gedragsmatige, psychologische en sociaal-economische kenmerken. Deze brede aanpak maakt het Centrum Gezond Gewicht uniek.

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Het Centrum Gezond Gewicht werkt samen met de specialismen kinderfysiotherapie, kinderpsychiatrie, diëtetiek en klinische genetica.

Wetenschappelijk onderzoek

Met behulp van de databank van ons laboratorium wordt onderzocht of bepaalde genen en hormoonspiegels voorspellend zijn voor een succesvolle behandeling tegen obesitas. Resultaat is een predictiemodel, dat kan voorspellen wat de meest effectieve behandelmethode voor een patiënt kan zijn.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor