Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Medicamenteuze obesitas

Medicamenteuze obesitas betekent dat ernstig overgewicht (obesitas) wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Medicamenteuze obesitas : over deze aandoening

Wat is Medicamenteuze obesitas?

Medicamenteuze obesitas betekent dat je ernstig overgewicht (obesitas) hebt door bepaalde medicijnen.

Er zijn verschillende medicijnen waarvan we weten dat je er zwaarder van kunt worden. Zoals antipsychotica, sommige antidepressiva en ontstekingsremmers zoals prednison.

Deze medicijnen zorgen er vaak voor dat je meer honger krijgt. Daardoor komen kinderen sneller aan.

Maar ook zonder meer te eten, kunnen kinderen snel zwaarder worden door deze medicijnen.

Zie ook de website van de Nederlandse Stichting Over Gewicht voor aanvullende informatie.

Soorten

Medicamenteuze obesitas

Symptomen en gevolgen

Kinderen met medicamenteuze obesitas merken vaak dat zij makkelijk aankomen in gewicht als ze beginnen met bepaalde medicijnen. Soms had een kind al overgewicht voor het starten met de medicatie.

Om goed te kunnen onderzoeken of de medicijnen de oorzaak zijn van de gewichtstoename, vragen wij zoveel mogelijk groeigegevens op. Bijvoorbeeld bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of bij de kinderarts die uw kind heeft doorverwezen.

Sommige medicijnen die zorgen voor gewichtstoename kunnen ook de groei van een kind vertragen. Dat kunnen we zien in de groeicurve (een grafiek waarin de groei wordt bijgehouden). Als uw kind langere tijd medicijnen gebruikt die ontstekingen remmen, kunnen de bijnieren minder goed gaan werken. Dit kunnen we bepalen met het testen van bloed of speeksel.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoeken

We stellen de diagnose medicamenteuze obesitas op basis van wat wij bij het kind zien. Extra onderzoek is meestal niet nodig. Soms doen we extra onderzoek naar de bijnieren om te kijken of die goed werken.

Behandelingen

De basis van de behandeling is een gezonde leefstijl. We kijken ook of het mogelijk is om te stoppen met medicijnen die zorgen voor gewichtstoename. Of dat we deze medicijnen kunnen vervangen voor andere medicijnen. Als dit niet genoeg helpt, kunnen we soms medicijnen geven die zorgen voor minder hongergevoel bij uw kind.

Met wie heeft u te maken?

Wij werken met een team van experts. Samen onderzoeken we wat er zorgt voor het overgewicht van uw kind. Naast de medicatie die het gewicht kan verhogen.

Ons team bestaat uit een diëtist, pedagoog, fysiotherapeut, verschillende artsen, verpleegkundig specialist en een datamanager.

Soms moeten we tijdens het onderzoek veel testen doen. We noemen dit de Caroussel. Tijdens de behandeling proberen we ervoor te zorgen dat uw kind steeds dezelfde behandelaar ziet.

Als het ernstige overgewicht medische gevolgen heeft, dan verwijzen we uw kind door. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk, vervetting van de lever of problemen met ademhalen tijdens het slapen (slaapapneu).

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor