Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Onderkaakoperatie

Mandibuladistractie

Met deze operatie verruimen wij de luchtweg. Of laten wij de bovenkaak en de onderkaak beter op elkaar aansluiten.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is de operatie?

Bij de operatie verlengen we het bot van de onderkaak. De operatie gebeurt via een litteken in de mond. Hierlangs zagen we het bot door. Daarna plaatsen we een speciaal apparaat (distractor) aan de buitenzijde van de onderkaak. Dit zit met metalen pinnen vast aan de botdelen van de onderkaak. Door de schroeven van de distractor aan te draaien maken we de onderkaak een mm per dag langer. Deze operatie kunnen we als enige behandeling doen of combineren met bijvoorbeeld een gezichtsoperatie.

In deze animatie leggen we de operatie uit:

Hoe gaan we te werk?

U krijgt drie weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is, als er geen intensive care-bed vrij is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie uitstellen om deze redenen. We plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum. Na de operatie gaat uw kind voor de veiligheid naar de intensive care. De ochtend na de operatie mag uw kind naar de verpleegafdeling. De totale opname duurt gemiddeld vijf tot zeven dagen. Na drie maanden verwijderen we de distractoren in een opname met een overnachting.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om:

  • De luchtweg te verruimen, zodat de ademhaling verbetert.
  • De bovenkaak en de onderkaak beter op elkaar te laten aansluiten.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Als complicatie van de operatie kan een infectie optreden of kunnen de metalen pinnen in de onderkaak losraken. De kans hierop is klein, maar kan een extra operatie nodig maken.

Kort na de operatie

De ochtend na de operatie brengen we uw kind van de intensive care naar de verpleegafdeling. U krijgt uitleg om de distractie zelf te doen, en kunt dit oefenen met hulp van de verpleegkundig specialist of arts. Meestal duurt dit proces van distractie ongeveer twee tot drie weken.

Thuis

Rondom de uitsteekplaats van de distractoren kan roodheid ontstaan. Ook kan uw kind met de distractor blijven haken achter bijvoorbeeld kleding. Dit kunt u voorkomen door de kleding aan te passen. Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of de de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen.

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag.

Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent kaakchirurgie of plastische chirurgie.

Resultaat

Door de operatie maken we de onderkaak langer. De ademhaling verbetert hiermee. Dit resultaat treedt op tijdens de distractie.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als de wond rood is of open is gegaan.
  • Als uw kind pijn aangeeft.
  • Als uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor