Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Orthodontie

Onze orthodontisten verbeteren de stand van de tanden in de kaken. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en volwassenen met ingewikkelde afwijkingen van de tanden en het gebit.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste vragen en antwoorden over het specialisme orthodontie vindt u op deze pagina.
Lees meer

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Bij orthodontie worden tanden en kaken weer in de goede positie gezet. Onze orthodontisten houden zich bezig met de zorg voor (ernstige) aandoeningen die betrekking hebben op het aangezicht, mond, kaken of het gebit.

Wij behandelen bijvoorbeeld mensen met een hazenlip, mensen met afwijkingen aan het gebit na kanker in de mond en mensen die tanden missen.

Waarom naar het Erasmus MC?

Sommige orthodontie aandoeningen zijn erg ingewikkeld. Een normale orthodontie praktijk kan hier niet altijd de juiste zorg voor leveren. In het Erasmus MC kan dat vaak wel omdat wij gespecialiseerd zijn in deze ingewikkelde gevallen.

Wij werken veel samen met andere specialisten zoals de kaakchirurg en tandarts. Ook tijdens een spreekuur zijn er vaak meerdere specialisten aanwezig. Dit noemen we een multidisciplinair spreekuur. Samen stellen wij een persoonlijk zorgplan op voor elke patiënt.

Daarnaast blijven wij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de orthodontie. Wij bieden de nieuwste onderzoeken en behandelingen aan, zoals de intra-orale scanner en de clear aligner beugels. De intra-orale scanner maakt een 3D-scan van uw gebit zonder dat u hoeft te happen en de clear aligner beugel is een onzichtbare beugel die een slotjesbeugel kan vervangen. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Wij behandelen onder andere:

 • Een hazenlip / schisis (een aangeboren spleet in de bovenlip, bovenkaak of gehemelte).
 • Afwijkingen aan de schedel en het gezicht.
 • Het missen van enkele tanden en kiezen (oligodontie).
 • Tanden met een afwijkende bouw (amelogenesis imperfecta).
 • Afwijkingen aan het gebit na kanker in de mond.
 • Afwijkingen aan het gebit na bestraling van het hoofd-halsgebied.
 • Gebroken kaken waarbij er tanden of kiezen verloren zijn en het niet meer mogelijk is om te kauwen.
 • Kaakafwijkingen waarbij behandeling van orthodontie en chirurgie nodig is.
 • Een diepe beet waarbij de ondertanden tegen de achterkant van de boventanden bijten en ook het tandvlees kapot bijten.

Ook zien wij volwassenen en kinderen die in een gewone orthodontie praktijk moeilijker te behandelen zijn, zoals kinderen en volwassenen met:

 • Een verstandelijke beperking.
 • Gedragsproblemen (PDD-NOS) of een autistische stoornis.
 • Het Downsyndroom.

Samenwerking

Wij werken veel samen met het Behandelcentrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Rijnmond. Dit centrum is er voor volwassenen en kinderen die extra aandacht nodig hebben en doorverwezen zijn door bijvoorbeeld de tandarts, huisarts of kinderarts.

Wetenschappelijk onderzoek

Generation R

Wij werken mee de projecten Generation R en Generation R Next. Zij onderzoeken de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 opgroeiende kinderen in Rotterdam. Wij kijken vanuit de orthodontie naar twee verschillende factoren:

 • De gebitsontwikkeling
 • De kwaliteit van leven en orthodontie behandeling.

Door dit onderzoek kunnen er strategieën ontwikkeld worden om de gezondheid en het welzijn van alle kinderen in Nederland te verbeteren.

Mondzorg bij autismespectrumstoornis

Goede mondverzorging bij kinderen met een autismespectrumstoornis vraagt om een speciale aanpak die vaak veel moeite, energie en tijd kost. Binnen onze afdeling onderzoeken we hoe we de mondzorg voor kinderen met een autismespectrumstoornis kunnen verbeteren. Zo bestuderen we de toepassing van clear aligner beugels bij deze patiëntgroep en onderzoeken we welke begeleidingsstijl het beste werkt.

Andere onderzoeken

Verder doen we ook nog andere onderzoeken, zoals studies naar agenesie (een aandoening waarbij er geen tanden zijn aangelegd) en gebitsontwikkeling in kinderen met aangeboren afwijkingen.

Onze polikliniek(en)

Onze spreekuren

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor