Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Orthodontie (kinderen)

Onze orthodontisten houden zich bezig met het verbeteren van de stand van de tanden in de kaken.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste vragen en antwoorden over het specialisme orthodontie vindt u op deze pagina.

Lees meer

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Onze orthodontisten houden zich bezig met de zorg voor (ernstige) aandoeningen die betrekking hebben op het aangezicht, mond, kaken of het gebit. Hierbij zijn onze medische professionals gespecialiseerd in het behandelen van complexe gevallen.

Wat willen we bereiken?

De samenwerking met andere specialisten, zoals de kaakchirurg en tandarts, is belangrijk voor het succes van de behandeling. Daarom hebben wij een multidisciplinair spreekuur, dit houdt in dat er meerdere specialisten aanwezig zullen zijn tijdens het spreekuur. Tijdens dit spreekuur stellen wij een persoonlijk zorgplan voor elke patiënt op. Ook houden wij alle ontwikkelingen bij binnen de orthodontie. Hierdoor kunnen wij de nieuwste technologieën aanbieden.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Sommige orthodontische zorg is erg complex. Een reguliere orthodontische praktijk kan deze zorg niet altijd uitvoeren. In het Erasmus MC Sophia kan dat vaak wel. Ons team is namelijk gespecialiseerd in deze complexe gevallen. Ook hebben wij binnen het Erasmus MC Sophia andere specialisten binnen handbereik, waardoor wij snel kunnen schakelen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wij behandelen onder andere:

 • Uw kind is geboren met een afwijking van de mond en/of kaken waarbij er een spleet loopt in de bovenlip, bovenkaak en/of gehemelte (dit noemen we ook een hazenlip of schisis).
 • Uw kind is geboren met een afwijking aan de schedel en het gezicht.
 • Uw kind mist van nature enkele tanden en kiezen (oligodontie).
 • Uw kind heeft tanden met een afwijkende bouw (amelogenesis imperfecta).
 • Uw kind heeft kanker in de mond gehad en/of is bestraald in het hoofd-halsgebied.
 • Uw kind heeft een ongeluk gehad waarbij de kaak gebroken is geweest en tanden of kiezen verloren gingen en het niet meer mogelijk is om te kauwen.
 • Uw kind heeft een kaakafwijking waarbij een gecombineerde orthodontische en chirurgische behandeling plaats moet vinden.
 • Uw kind heeft een diepe beet waarbij de ondertanden tegen de achterkant van de boventanden bijten en ook het tandvlees kapot bijten.

Daarnaast behandelen we aandoeningen die reguliere in een reguliere orthodontische praktijk moeilijk zijn uit te voeren, bijvoorbeeld:

 • Uw kind heeft een verstandelijke beperking.
 • Uw kind heeft gedragsproblemen (PDD-NOS) of een autistische stoornis.
 • Uw kind heeft het downsyndroom.

Samenwerking

Wij werken nauw samen met het Behandelcentrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

Dit centrum is voor volwassene en kinderen die extra aandacht nodig hebben en doorverwezen zijn door bijvoorbeeld de tandarts, huisarts of kinderarts.

Wetenschappelijk onderzoek

We bestuderen twee groepen mensen, Generation R en Generation R Next. Hierbij kijken we naar twee verschillende factoren: de gebitsontwikkeling, de kwaliteit van leven en orthodontische behandeling. Daarnaast doen we ook onderzoek naar agenesie en gebitsontwikkeling in kinderen met aangeboren afwijkingen.

Onze polikliniek(en)

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor