Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Traumachirurgie

Onze traumachirurgen behandelen mensen die gewond zijn geraakt bij een ongeval. Trauma is een ander woord voor ongeval.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is traumachirurgie?

Traumachirurgie wordt ook wel ongevalschirurgie genoemd. Onze traumachirurgen zijn gespecialiseerd in de behandeling van letsels die u kunt oplopen door een ongeval. U kunt hier denken aan een val van hoogte, een verkeersongeval, sport en recreatie gerelateerde ongelukken, maar ook geweldsincidenten. In Nederland worden de meeste botbreuken en overige letsels door ongevallen door de traumachirurg behandeld.

Na een ongeval wordt u meestal als patiënt voor het eerst gezien op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daar wordt u systematisch onderzocht om vast te stellen wat er precies aan de hand is. Het kan zijn dat u direct moet worden opgenomen, bijvoorbeeld als u met spoed moet worden geopereerd. In minder spoedeisende gevallen wordt u voor verdere behandeling of controle op onze trauma polikliniek gezien. 

Bij ernstige verwondingen werken de traumachirurgen nauw samen met andere specialisten van het Erasmus MC. Denk bijvoorbeeld aan anesthesisten, plastisch chirurgen, neurochirurgen, orthopeden en radiologen. De traumachirurg is over het algemeen de hoofdbehandelaar en houdt het overzicht en de coördinatie voor uw medische zorg.

Wat willen we bereiken?

Als u een ongeval heeft gehad, streven wij als traumachirurgen naar een voor u zo volledig mogelijk herstel. In de eerste plaats willen we voorkomen dat uw verwondingen na het ongeval erger worden. Bovendien streven we ernaar, dat u zo snel mogelijk weer mobiel bent. Tenslotte willen we zorgen, dat u ook op lange termijn zo min mogelijk schade van het ongeval ondervindt en u weer zo goed mogelijk functioneert. Soms kunnen botbreuken eenvoudig met gips worden behandeld, maar het kan ook zijn om met één of meerdere operaties een beter herstel te bereiken. En dit is precies waarin onze traumachirurgen zijn gespecialiseerd. 

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wetenschappelijk onderzoek

Ons onderzoek richt zich op het ontwikkelen en verbeteren van de behandeling van patiënten met letsels (traumapatiënten). Op dit gebied werken we ook samen met onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.

Onze polikliniek(en)

Operatie

 

Behandelingen

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor