Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Osseointegratie

Osseointegratie Centrum Rotterdam

Een osseointegratieprothese wordt ook wel een 'klikprothese' genoemd. Bij een osseointegratie operatie wordt een pen in het bot geïmplanteerd waaraan een prothese kan worden bevestigd.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wanneer komt u in aanmerking voor osseointegratie?

Gezonde, niet-rokende mensen die:

  • Problemen hebben met een kokerprothese;
  • Met een kokerprothese beperkte afstanden kunnen lopen;
  • Niet comfortabel kunnen zitten met een kokerprothese;
  • Een kokerprothese vaak verliezen tijdens activiteiten;
  • Rugklachten hebben ten gevolge van een prothese.

Wat heeft u nodig?

U heeft een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Intakegesprek

Met een verwijzing krijgt u een afspraak op het spreekuur van het Osseointegratie Centrum Rotterdam. Daar onderzoekt het osseointegratieteam of u een geschikte kandidaat bent. Ook is er iemand met een osseointegratieprothese aanwezig voor uitleg en het delen van ervaringen. Als u geschikt bent voor de behandeling, wordt u op de opnamelijst voor de operatie geplaatst. De osseointegratiebehandeling wordt in het Erasmus MC in samenwerking met Rijndam Revalidatie aangeboden.

Operatie in het Erasmus MC

U wordt de dag voor de operatie opgenomen. Bij de operatie wordt een metalen pen in het bot aangebracht, tevens kan de lengte van de stomp worden aangepast en kunnen de huid en spieren worden gecorrigeerd. Via een opening in de huid (stoma) wordt een verbindingsdeel vastgemaakt aan de pen in het bot. Na de operatie blijft u ongeveer 3 tot 7 dagen opgenomen en zal er gestart worden met belasting van het implantaat.
Nadat u 50% van uw lichaamsgewicht heeft kunnen belasten met de oefenprothese, kunt u gaan oefenen met een 'nieuwe' prothese.

Het revalidatietraject bij Rijndam Revalidatie

Eén week na de operatie start de poliklinische revalidatie in Rijndam. U gaat 2 keer per week 2 uur revalideren. U leert lopen met de nieuwe prothese. Zodra u veilig kunt lopen en de revalidatiedoelen zijn behaald, komt u alleen voor de reguliere controles terug. Meer informatie over Rijndam Revalidatie vindt u hier.

Wat is het doel?

Uw prothese is heel eenvoudig en snel te bevestigen en u heeft geen koker of liner meer nodig. Doordat de prothese direct aan het skelet vastzit, kost lopen minder energie en kunnen mensen langer de prothese dragen en langer lopen. Bovendien zijn er minder huidproblemen en ervaart u minder hinder van transpireren.

Met een osseointegratie kunt u bijna alles doen. U kunt ermee onder de douche, in bad, in de zee, in het zwembad, in de sauna, autorijden, fietsen, mountainbiken, zeilen, etc.

Voorbereiding

Voor elke operatie geldt, hoe beter uw algehele conditie en gezondheid is, des te gemakkelijker kan het herstel na de operatie gaan.

Contact met mensen met een osseointegratie kan helpen ter voorbereiding op de operatie en de revalidatie.

Adviezen voor osseointegratie:

  • Blijf in beweging;
  • Gezond leven met een goed lichaamsgewicht;
  • Niet roken!

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Tijdens de operatie kan er bloedverlies optreden waardoor het hemoglobinegehalte in uw bloed na de operatie lager kan zijn. Indien noodzakelijk, krijgt u een bloedtransfusie tijdens of na de operatie.

Bij het inbrengen van de pen kan het zijn dat het bot scheurt of breekt. Dit heeft als gevolg dat het opbouwen met het staan op het (prothese)been langer duurt, omdat het bot moet genezen.

Indien een ontsteking van de huid wordt vermoed, kunt u tijdelijk aanvullend met antibiotica worden behandeld.

Op de verpleegafdeling

Via het huidstoma waar de pen uitsteekt, lekt na de operatie bloed. Dit is normaal. Zo nodig wordt het verband een keer extra vervangen na de operatie.

De eerste dagen na de operatie krijgt u pijnstillende medicatie via een infuus. Rond dag 3 na de operatie zal er op tabletten worden overgegaan. Pijn na de operatie is normaal, wel verschilt de mate van pijn per patiënt.

Thuis

Het stoma moet 2x per dag worden schoongemaakt. Soms raakt het stoma geïrriteerd. Dit vergt extra verzorging en zo nodig behandeling met antibiotica.

In het eerste jaar komt spierpijn voor. Deze pijn verdwijnt als de spieren weer sterker worden.

Infecties en ontstekingen van het bot komen zeer zelden voor. In geval van een infectie bestaat er een kans dat de osseointegratiepen moet worden verwijderd. Een kokerprothese is meestal weer mogelijk.

De kans op een botbreuk is klein, maar niet nihil.

Resultaat

De osseointegratiebehandeling wordt gedaan ter verbetering van de kwaliteit van leven, gericht op het dagelijks functioneren.

Minder tot geen pijn, langer kunnen lopen en de prothese de gehele dag kunnen dragen, zijn resultaten die beschreven zijn in onderzoeken na de osseointegratiebehandeling.

Impact- en contactsporten zoals voetbal, vechtsporten en skiën worden afgeraden. Aangezien het bot van de stomp verzwakt is, is de kans op botbreuken hoger. Na een goede revalidatie en geleidelijke opbouw van stompspieren en bot kan men na ongeveer 2 jaar wel hardlopen met een osseointegratieprothese.

Wanneer neemt u contact op?

Voor vragen over osseointegratie kunt u altijd bij ons terecht. Neem contact op als er meer pijn ontstaat, u instabiliteit van het osseointegratie implantaat danwel de prothese voelt of bij andere klachten.

Als u bent gevallen, neem dan altijd contact op met mevr. Heleen de Graaff MPA, Dr. Oscar van Waes of de dienstdoende traumachirurg van de afdeling traumachirurgie van het Erasmus MC. Indien nodig, worden röntgenfoto's in het Erasmus MC gemaakt.

Neem bij vragen over de externe prothese-onderdelen contact op met de orthopedisch instrumentmaker van Rijndam Orthopedietechniek of uw revalidatiearts.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Amputatie
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor