Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Vena cava filter plaatsen of verwijderen

Plaatsen of verwijderen van een filter in de grote holle ader

Download PDF

De Vena Cava is een grote holle ader die richting het hart loopt. Als u een stolsel (trombose) in uw been- en/of buikvaten heeft, kunnen we een filter plaatsen in deze ader. Zo voorkomen we dat een stukje van dit stolsel richting uw longvaten gaat. Als u het filter niet meer nodig heeft, verwijderen we het weer.

Wat is trombose?


Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Hierdoor stroomt het bloed niet meer goed door.

Hoe ontstaat trombose?

Bij trombose is het systeem van stolling uit balans. In ons bloed zitten stoffen die ervoor zorgen dat uw bloed stolt bij een wondje. Zo maakt uw lichaam een stolsel aan, waardoor het bloeden stopt. Als het bloeden gestopt is, wordt het stolsel ook weer afgebroken. Bij trombose is dit systeem uit balans, waardoor er een stolsel wordt gevormd op plekken waar dit niet nodig is.

Voorbereiding

Eten en drinken
Op de dag van het onderzoek mag u alleen:
  • Als het onderzoek ‘s ochtends is: een kopje thee met een beschuitje.
  • Als het onderzoek ‘s middags is: een ontbijt en een lichte lunch.


Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit jodium. Jodium kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor jodium? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. De behandelend specialist zal u vertellen of voorbereiding met medicatie nodig zal zijn. Wilt u het ook voor het onderzoek of de behandeling zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Marcoumar of Sintrom), kan het zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen. Vertel het uw arts als u deze middelen gebruikt.

Opname
Uw behandeld arts heeft u verteld dat u voor deze behandeling wordt opgenomen. Meestal is dit voor 1 of 2 dagen.

Kleding
Het onderzoek of de behandeling vindt plaats in een steriele omgeving. Daarom moet u in schone (gewassen) kleding naar de onderzoekskamer komen. Ook is het handig als de kleding comfortabel en niet te strak zit. Soms krijgt u op de afdeling een operatiehemd aan van de verpleegkundigen.

Toilet
Wij vragen u voor de behandeling nog even naar het toilet te gaan. Tijdens de behandeling is dat erg lastig.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Bij een filterplaatsing in de Vena Cava maken we eerst foto's van het bloedvat met een contrastvloeistof. Dat doen we om de juiste plek voor het filter te vinden. Daarna plaatsen we het filter.

Wat is het doel?

Het doel van de behandeling is ervoor te zorgen dat er geen stolsels vanuit de been- en/of buikvaten richting de bloedvaten van de longen kunnen stromen.

een trombosestolsel kan via de benen in het hart en in de longen terecht komen. Een vena cava filter helpt dit te voorkomen.

Verloop van de behandeling

Plaatsen van een Vena Cava filter

Om de behandeling uit te kunnen voeren, moeten we een bloedvat aanprikken. Dit gebeurt meestal in de hals aan uw rechterkant maar dat kan ook in de lies zijn. Dit hangt af van waar het filter moet komen. Op de röntgenkamer maakt de laborant uw hals of lies schoon met alcohol en dekt hij/zij u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de hals of de lies voor de plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn. Daarna prikt de arts in het bloedvat van uw hals of lies om er een dun buisje in te schuiven. Dit buisje blijft tijdens de hele behandeling zitten en geeft toegang tot de ader richting de Vena Cava. Daarna brengen we door het buisje een dun slangetje (katheter) in.

Foto's maken
Om te bepalen of de locatie van de katheter goed is, maken we foto’s waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. U kunt het door de contrastvloeistof even warm krijgen door heel uw lichaam of een vieze smaak in uw mond krijgen. Dit trekt direct weer weg. Het is belangrijk voor het slagen van het onderzoek dat u heel stil blijft liggen. Soms is het nodig dat u uw adem inhoudt. De laborant legt dit aan u uit. Na het maken van de foto’s worden deze direct bekeken op de monitor.

Plaatsen van het filter
Met de foto's bepalen we waar we het filter moeten plaatsen. Als het filter op de juiste plek ligt, ontplooien we deze langzaam. Daar merkt u verder niks van. Na het plaatsen van het filter maken we nog een paar foto's om te controleren of het filter goed zit. Als we zien dat het filter goed zit, is de behandeling klaar.

Als de behandeling klaar is, halen we het slangetje uit uw bloedvat en drukken we nog 10 minuten op het gaatje in de hals of lies.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Verwijderen van een Vena Cava filter

Om het filter te verwijderen, moeten we een bloedvat in uw lies of hals aanprikken. Op de röntgenkamer maakt de laborant uw hals of lies schoon met alcohol en dekt hij/zij u toe met steriele doeken. Dit is om infectie te voorkomen. De radioloog geeft u eerst een prik in de hals of de lies voor de plaatselijke verdoving. Dit kan gevoelig zijn. Daarna prikt de arts in het bloedvat van uw hals of lies om er een dun buisje in te schuiven. Dit buisje blijft tijdens de hele behandeling zitten en geeft toegang tot de ader richting de Vena Cava. Daarna brengen we door het buisje een dun slangetje (katheter) in. Soms gebruiken we hierbij contrastvloeistof.

Verwijderen van het filter
Als het slangetje op de juiste plaats ligt, gaan we het filter uit het bloedvat verwijderen. Hier voelt u verder niets van. Als het filter uit uw bloedvat verwijderd is, halen we ook het buisje uit het bloedvat en wordt er nog 10 minuten op het gaatje gedrukt.

Duur van de behandeling
De behandeling duurt ongeveer 1 uur.

Na de behandeling

Nazorg en controles


Na de behandeling moet u 1 uur bedrust houden. Dit betekent dat u 1 uur op bed moet blijven liggen. Dit is om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te houden. De eerste uren controleert een verpleegkundige regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Als u geprikt bent in de hals dan is het belangrijk om een klein beetje rechtop te zitten in bed zodat de druk op het bloedvat in uw hals niet te hoog is. Bent u geprikt in de lies? Dan moet u 1 uur platte bedrust houden.

Eten en drinken
U mag na het onderzoek, in overleg met uw afdelingsarts, weer gewoon eten en drinken. Het is belangrijk dat u 48 uur na de contrasttoediening veel drinkt, om de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit te plassen.

Naar huis

Als u alleen bent opgenomen voor het onderzoek/de behandeling op de radiologie, mag u meestal dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Een afspraak voor uw eerstvolgende polikliniekbezoek krijgt u thuisgestuurd.

Leefregels
Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur rustig aan doet. U mag geen zware dingen tillen, niet sporten en niet veel traplopen.

Bijwerkingen en complicaties

Onderzoeken, waarbij we katheters in de bloedvaten brengen, verlopen meestal zonder problemen. Soms treden er bijwerkingen op, zoals een bloeduitstorting of een infectie op de plaats waar de katheter is ingebracht.

Complicaties

Een onderzoek of behandeling brengt altijd risico's op complicaties met zich mee. Maar het team wat het onderzoek uitvoert is gespecialiseerd in het voorkomen van complicaties. De volgende complicaties kunnen optreden:

  • vaatschade bij de insteekopening
  • filter niet op de juiste plek geplaatst
  • kantelen van het filter
  • filter niet meer te verwijderen

Wanneer contact opnemen?

Krijgt u thuis toch last van een complicatie of bijwerking? Belt u dan naar de polikliniek radiologie. Vraag dan vervolgens of u doorverbonden kunt worden met de physician assistent van de interventie radiologie. Bij spoed buiten kantooruren belt u naar het algemene nummer van het Erasmus MC. Vraag dan of u doorverbonden kunt worden met de dienstdoende assistent van de radiologie.

Contact

  • Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06.
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704