Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
LUCAS drukt op de borst van een pop

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

16 juni 2021

Harm Vis, Student Geneeskunde, 1e jaar

Het is ochtend en de wekker gaat. Waar ik vorig jaar september nog enthousiast mijn bed uit sprong om de hoorcolleges live te volgen, zet ik nu de wekker uit en draai ik me nog een keer om, waarna ik later de colleges versneld terugkijk. Uiteindelijk went alles, zelfs die nieuwe studie waar je al een hele poos mee bezig bent geweest om er überhaupt mee te kunnen beginnen. Het spannende en de nieuwigheid is ervan af. Het duurt wat langer voordat ik mijn bureaustoel oprol en de laptop openklap, maar ik heb het nog steeds naar mijn zin.

LUCAS drukt op de borst van een popHoewel ik het niet meer warm of koud krijg van een hoorcollege, is het ritme voor een tentamen toch nog steeds wat hoger dan normaal. Dat hoort er helaas bij. Zolang je niet in een ventrikel fibrillatie schiet zal je dat tentamen wel overleven. Maar wat gebeurt er als je wel een spontane hartstilstand krijgt? Tijdens het acute onderwijs hebben we geleerd wat er dan moet gebeuren. De AED moet gehaald worden, 112 wordt gebeld en, indien alles SAFE is, begin je met je reanimatie. Borstcompressies (30 stuks) wissel je af met beademingen (2 pogingen), totdat de ambulanceverpleegkundigen je komen verlossen. Vervolgens wordt Lucas uit zijn hoesje gehaald. Wie is Lucas? Wat is Lucas!

Ik stond toch wel even raar te kijken toen er tijdens mijn beroepsoriëntatie stage op de spoedeisende hulp een oudere man met een LUCAS werd aangekondigd. Er ontstond een georganiseerde chaos waarin allerlei mensen zich naar de traumakamer begaven. Of ik mee wilde naar de ‘rea’. Afkortingen moeten echt afgeschaft worden. Het duurde even voor ik doorhad dat het om een reanimatie ging. Het is absurd om mee te maken hoeveel mensen daarbij betrokken zijn. En nog gekker om te zien dat meneer de traumakamer in wordt gereden, terwijl niemand zijn middag workout staat uit te voeren op de borst van de patiënt. Iedereen staat eromheen terwijl LUCAS met zijn volle wattage tracht het hart van meneer aan de praat te houden.

Naast de LUCAS zijn er nog meer machines die mechanisch kunnen reanimeren. Zij worden niet moe tijdens reanimeren en voeren elke compressie identiek uit. Dit zorgt voor betere uitkomsten van uitdagende, lange reanimaties. Iets waar ik nooit bij had stilgestaan.

Zelfs in coronatijd valt er nog een hoop te leren en ontdekken. Geniet van je studententijd!