Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Inwendige bestraling (HDR) van de vagina

na operatieve verwijdering van de baarmoeder

U komt voor inwendige bestraling van de vagina na operatieve verwijdering van uw baarmoeder en eierstokken. Bij inwendige bestraling (HDR) krijgt u korte tijd veel straling toegediend via een kleine stralingsbron dicht bij of in de tumor. Hierdoor kunnen we omliggende organen veel beter sparen en krijgt de tumor een veel hogere dosis bestraling.

Download PDF

Over de behandeling

Wat we gaan doen

U krijgt een inwendige bestraling van de vagina. Dit type bestraling noemen we ook wel HDR of brachytherapie.

Wat is het?
HDR staat voor 'High Dose Rate' en betekent letterlijk 'Hoog Dosis Tempo'. Dit is een kortdurende inwendige bestraling van een hoog stralingsniveau. Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie. Het woord brachytherapie komt van het Griekse woord brachy: dichtbij, en het Griekse woord therapie: behandeling. Hier betekent het: het plaatsen van een kleine radioactieve bron in of vlak bij het tumorweefsel.

Voorbereiding

CT-scan
Voor u de bestraling kunt krijgen, heeft u eerst een aparte afspraak om een CT-scan te laten maken. De CT-scan krijgt u op de afdeling radiotherapie. In de CT-ruimte ligt u op een behandeltafel. De radiotherapeutisch laborant brengt bij u in de vagina een vaginaal cilinder in. Dit is een kunststof cilinder die op een smal buisje wordt geplaatst (zie foto).
Afbeelding 1Vaginaal cilinder

Op de polikliniek bekijkt de radiotherapeut welke maat cilinder voor u geschikt is. Deze maat cilinder wordt gebruikt bij de CT-scan en bij de bestraling. Het inbrengen van de cilinder kan u even een vervelend gevoel geven. Zo nodig krijgt u van tevoren een gel ingebracht met een pijnstillend effect. Als de cilinder is ingebracht en gefixeerd, maken we een CT-scan van het bekken. Zodra de scan gemaakt is, verwijderen we het ingebrachte materiaal weer. In totaal duurt deze afspraak ongeveer 20 minuten. Daarna kunt u naar huis. U krijgt van ons de afspraak voor de eerste inwendige bestraling mee.

Verloop van de behandeling

De inwendige bestraling vindt plaats op de afdeling brachytherapie. Een van de radiotherapeutisch laboranten roept u uit de wachtkamer en brengt u naar een kleedkamer. Daar vragen we u te plassen en uw onderkleding uit te trekken. Een radiotherapeutisch laborant haalt u op en brengt u naar de bestralingskamer.

In de bestralingskamer vragen we u op de behandeltafel te gaan liggen, met uw benen in beensteunen. De radiotherapeutisch laborant brengt bij u in de vagina een vaginaal cilinder in. Als de vaginaal cilinder is ingebracht, wordt deze gefixeerd en aangesloten op het bestralingsapparaat. Dan kan de bestraling beginnen. Via het buisje waarop de cilinder is vastgemaakt, wordt de bestralingsbron ingebracht. De bestraling duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.

Tijdens de bestraling bent u alleen in de bestralingskamer. De medewerkers mogen niet in de bestralingskamer blijven omdat ze anders te veel straling krijgen (stralingsbelasting). Zij houden vanuit een andere ruimte contact met u via een videocamera. Als u uw hand opsteekt, kunnen de laboranten de bestraling even stopzetten. Zij komen dan zo snel mogelijk bij u om te vragen wat er aan de hand is. De hele behandeling duurt ongeveer een half uur. Van de bestraling voelt u niets.


Camera

Als de bestralingsperiode voorbij is, gaat de radioactieve bron automatisch terug in de kluis van het bestralingsapparaat. Vanaf dat moment is er geen radioactieve straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer. Het ingebrachte materiaal wordt nu weer verwijderd. Daarna kunt u naar huis. Als u later nog een volgende inwendige bestraling krijgt, gaat dit op dezelfde manier.


Bijwerkingen en complicaties

Na de behandeling thuis

U kunt door de behandeling:
  • enkele dagen vaginaal wat bloed verliezen
  • een branderig gevoel bij het plassen hebben
Deze klachten zijn niet verontrustend, maar horen bij de behandeling. Per persoon kunnen de klachten verschillen.

Overlegt u met uw arts wat u kunt verwachten en wanneer u contact moet opnemen met uw radiotherapeut of huisarts. Bijvoorbeeld bij hinderlijke klachten of klachten die niet verdwijnen. Vragen van seksuele aard kunt u ook bespreken met uw behandelend arts.


Meer informatie

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris:




Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.


Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704