Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Eierstokkanker

Ovariumcarcinoom

Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening van het weefsel van de eierstok. Er kunnen uitzaaiingen ontstaan in de lymfklieren, in de buikholte, bij het middenrif en in de longen. De ziekte komt vaker voor bij oudere vrouwen.

Over deze aandoening

Wat is het?

Wat houdt deze aandoening in?

Eierstokkanker is een kwaadaardige aandoening die uitgaat van het weefsel van de eierstok. Kankercellen kunnen losraken en in de buikholte terechtkomen. Daar worden ze met het buikvocht meegenomen. Zo kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de lymfklieren, in de buikholte, bij het middenrif en eventueel in de longen. Ook kan door de uitzaaiingen het buikvlies extra vocht aanmaken, dat zich in de buik ophoopt (ascites).

Hoe vaak komt het voor?

De ziekte komt vaker voor bij oudere vrouwen: de gemiddelde leeftijd is 70 jaar.

Oorzaak

Over het ontstaan van eierstokkanker is weinig bekend. Bij ongeveer 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker speelt een erfelijke oorzaak een rol. Deze vrouwen zijn dan draagster van een afwijking in het erfelijk materiaal. Zij hebben een gen dat samen kan gaan met een verhoogde kans op borstkanker (BRCA1- of BRCA2-gen).

Als er sprake is van eierstokkanker, dan is verder onderzoek nodig door de gynaecoloog. De eerste afspraak zal op de Joint Clinic of bij een gynaecologische oncoloog zijn op de centrumlocatie.

Symptomen en gevolgen

De levensverwachting bij eierstokkanker is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Alleen bij een behandeling in een vroeg stadium van de ziekte bestaat een goede kans op genezing. In een verder gevorderd stadium is de levensverwachting duidelijk minder hoog. Vijf jaar na de behandeling van eierstokkanker in een verder gevorderd stadium leeft gemiddeld nog ongeveer 35% van de vrouwen. Vrouwen bij wie alle zichtbare uitzaaiingen konden worden verwijderd, hebben wel een gunstiger toekomstverwachting. Na vijf jaar is 60 tot 70 procent van hen nog in leven. Als het niet kan worden genezen, dan wordt eierstokkanker een soort chronische ziekte.

Bespreek uw klachten met uw arts om zo lang mogelijk een goed leven te hebben.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek:

Lichamelijk, gynaecologisch en echoscopisch onderzoek zal worden verricht door de gynaecoloog. Aanvullend onderzoek: bloedonderzoek en meestal een CT-scan.

Behandeling

De behandeling van eierstokkanker bestaat uit een operatie, waarbij beide eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd. Bij uitzaaiingen volgt chemotherapie.

HIPEC-behandeling

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor