Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Academisch Eierstokkankercentrum

In het Academisch Eierstokkankercentrum werken artsen en verpleegkundigen die zich hebben toegelegd op de behandeling en begeleiding van vrouwen met eierstokkanker.

Verhaal uit het centrum

Met een hyperspectrale camera kunnen chirurgen straks tijdens een operatie tumorweefsel van eierstokkanker beter onderscheiden van gezond weefsel. De chirurg kan zo zorgvuldiger tumoren weghalen en gezond weefsel met rust laten. Een nieuwe manier van opereren komt hiermee een stap dichterbij.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Binnen het eierstokkanker centrum zien we jaarlijks ongeveer 140 nieuwe patiënten met (verdenking op) eierstokkanker.

Patiënten met eierstokkanker worden in het Erasmus MC gezien wanneer zij:

  • Met een kijkoperatie geopereerd kunnen worden;
  • Zij mogelijk in aanmerking komen voor de HIPEC behandeling;
  • Er zorg rondom of tijdens de operatie nodig is, die in de academie plaats moet vinden;
  • De patiënte graag de mening van de specialisten in het Erasmus MC Kanker Instituut wil weten voor ze elders met een behandeling start (second opinion).

Wat willen we bereiken?

Door samenwerking in het Regionaal Gynaecologisch Eierstokkankernetwerk in de Regio Zuidwest Nederland voor de Gynacologische Oncologische zorg (ReGyOn), willen wij samen de beste gynaecologische oncologische zorg bieden.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Eierstokkankercentrum heeft een multidisiplinaire samenwerking met verschillende behandelaars, zowel binnen het Erasmus MC Kanker Instituut als in de regio. Deze behandelaars kunnen naast de gynaecoloog oncoloog onder andere bestaan uit: een internist oncoloog, gynaecoloog en een chirurg. Daarnaast krijgt iedere patiënte een casemanager, die haar aanspreekpunt is.

Verschillende specialisten en verpleegkundigen zien de patiënten gezamenlijk op de zogenaamde Joint Clinic gynaecologie. Dit overleg vindt meerdere malen per week plaats over de te behandelen patiënten. Naast de behandelaars zijn ook de radioloog en patholoog aanwezig. Gezamenlijk stellen we het beste behandelplan op voor onze patiënten.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Onze polikliniek(en)

Wanneer u (een verdenking op) een laagstadium eierstokkanker heeft, komt u op het spreekuur van de gynaecoloog oncoloog bij de polikliniek Gynaecologische oncologie.

Wanneer u (een verdenking op) een hoog stadium eierstokkanker heeft, komt u op ons spreekuur van de Joint Clinic Gynaecologische oncologie.

Gynaecologische oncologie

Samenwerking

Het Regionaal Gynaecologisch Eierstokkankernetwerk is een onderdeel van het samenwerkingsverband tussen de ziekenhuizen in de Regio Zuidwest Nederland voor de Gynacologische Oncologische zorg (ReGyOn). Wij werken samen voor de beste gynaecologische oncologische zorg in de regio.

Dit doen wij door gezamenlijke afspraken, afstemming in behandeling en ondersteuning binnen ReGyOn. Het centraal expertisecentrum van dit netwerk is het Erasmus MC Kanker Instituut.

Diagnostiek, onderzoek, chemobehandeling en nazorg vindt plaats in alle deelnemende ziekenhuizen. De operaties voor vrouwen met eierstokkanker vinden plaats in het academisch centrum (Erasmus MC Kanker Instituut) en in drie gynaecologische oncologische satelliet centra (Albert Schweitzer ziekenhuis, Bravis ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland). Aan ieder satelliet centrum is een gynaecologisch oncoloog van het Erasmus MC Kanker Instituut verbonden die betrokken is bij de operaties die in een sattelietziekenhuis worden uitgevoerd.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij het specialisme gynaecologische oncologie kunnen patiënten terecht voor de behandeling van gynaecologische kanker, preventief onderzoek en behandelingen om kanker te voorkomen. Daarnaast leiden onze artsen nieuwe gynaecoloog oncologen op en houden ze zich bezig met wetenschappelijk onderzoek binnen hun vakgebied.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor