Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Gynaecologische oncologie

Bij het specialisme gynaecologische oncologie kunnen patiënten terecht voor de behandeling van gynaecologische kanker, preventief onderzoek en behandelingen om kanker te voorkomen. Daarnaast leiden onze artsen nieuwe gynaecoloog-oncologen op en houden ze zich bezig met wetenschappelijk onderzoek binnen hun vakgebied.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Het specialisme gynaecologische oncologie is voor vrouwen die kanker hebben aan hun geslachtsorganen. Het kan ook zijn dat u geen kanker heeft, maar in een risicogroep valt. Bijvoorbeeld omdat u een afwijkend uitstrijkje heeft of omdat er erfelijke gynaecologische kanker voorkomt in uw familie. Ook dan kunt u bij ons terecht voor advies en preventieve behandeling.

Gynaecologische oncologie in het Erasmus MC is een van de acht officieel erkende oncologische centra in Nederland en voldoet aan alle gestelde criteria. Al onze gynaecoloog-oncologen hebben na hun opleiding tot gynaecoloog een extra oncologie-opleiding gedaan.

Wat willen we bereiken?

Wij streven naar optimale zorg. Dit doen we onder andere door steeds recente wetenschappelijke inzichten te bestuderen en te gebruiken, eigen onderzoeken op te zetten en uit te voeren en nauw samen te werken met de verwijzende ziekenhuizen in de regio en de andere oncologische centra in Nederland.

Aandoeningen en ziektebeelden

Het Erasmus MC behandelt alle vormen van gynaecologische kanker. Daarnaast doen we vervolgonderzoek na afwijkende uitstrijkjes. Wilt u meer informatie over bijvoorbeeld symptomen, risicofactoren en de behandeling van de gynaecologische kankers?

Op de websites van het www.kwf.nl en www.kanker.nl en stichting Olijf vindt u goede informatie over: 

  • Vervolgonderzoek na afwijkend uitstrijkje colposcopie

Baarmoederhalskanker

Baarmoederslijmvlieskanker

Eierstokkanker

Schaamlipkanker

Trofoblastziekten

Wetenschappelijk onderzoek

Als academisch ziekenhuis zijn we altijd bezig met wetenschappelijk onderzoek. Dit om onze patiëntenzorg en kennis te verbeteren. Behalve leren van de gegevens van de patiënten die we behandelen, zetten we daarvoor eigen onderzoeken op en dragen we regelmatig bij aan grote internationale onderzoeken binnen ons vakgebied. Als wij u behandelen, is de kans groot dat wij u vragen of u aan onderzoek mee wilt werken. 

Voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • Onderzoek naar operaties aan uitgezaaide eierstokkanker met een zogenoemde PlasmaJet. Met dit apparaat kun je heel lokaal weefsel wegsnijden of -branden zonder het omliggende weefsel te beschadigen.
  • Onderzoek naar het middel Imiquimod. Een soort zalf die we soms kunnen gebruiken om voorstadia van baarmoederhalskanker te behandelen zonder dat we daarvoor aan de baarmoeder hoeven te opereren.
  • Bij terugkeer van kanker onderzoeken of het opnieuw uitvoeren van de poortwachtersklier procedure veilig is. 
  • Registratieonderzoek naar het ziektebeloop en behandeleffect bij patiënten met een carcinosarcoom; een speciale variant van baarmoederslijmvlieskanker.
  • Is het toedienen van een HPV vaccinatie bij voorstadia van schaamlipkanker veroorzaakt door HPV effectief.
  • Wat is het beste moment om te kunnen voorspellen of een vrouw met eierstokkanker zal reageren op PARP-remmers.

Onze polikliniek(en)

Onze spreekuren

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor