Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Opereren is topsport

5 maart 2019

Chirurg Bas Wijnhoven van het Erasmus MC Kanker Instituut behandelt slokdarm- en maagkanker. Hij pleit ervoor dat artsen ook goed zorgen voor zichzelf.

Combinatie

Wijnhoven en zijn team hopen patiënten met slokdarmkanker steeds vaker zware operaties te kunnen besparen. Tumoren die hoog in het spijsverteringskanaal zitten, worden meestal behandeld met chemotherapie en bestraling zonder operatie. Bij de meeste tumoren aan de slokdarm wordt tegenwoordig een combinatie van bestralen en opereren toegepast.

Doorbraak

Wijnhoven: “Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut hebben we als behandelteam enorme vooruitgang geboekt. Door onderzoek dat we hier deden, ontdekten we dat chemo en bestralen voor de operatie enorm effectief blijkt.” Een doorbraak in een vakgebied waar alleen opereren jaren lang de norm is geweest.

Hoge druk

Ook artsen staan onder hoge druk. Zij moeten altijd ‘fit to perform’ zijn. Wijnhoven beseft dat hij een goede balans tussen werk en ontspanning moet vinden. “Ik probeer tijd te vinden om naast mijn werkzaamheden ook aandacht aan mezelf te besteden. Persoonlijke ontwikkeling, trainingen volgen en sporten. Soms mediteer ik thuis. Dat helpt me om in een rustige modus te komen met aandacht en concentratie voor de patiënt.”

Impact

In een interviewserie vertellen specialisten van het Erasmus MC Kanker Instituut over de impact van hun werk op henzelf, op patiënten en op de samenleving. Chirurg Bas Wijnhoven is de vijfde in de reeks. Lees of bekijk het volledige interview, een combinatie van tekst en video, op het online platform Amazing Erasmus MC.