Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Tv-opnames van voetballer John de Wolf bij patiëntencentrum PATIO
Nieuws

PATIO voor kankerpatiënten

7 januari 2019

Patiënten en hun naasten kunnen sinds 2 januari met al hun niet-medische vragen terecht in PATIO aan de Zimmermanweg.

Welbevinden

Met een klein potje voetbal openden oud-voetballer John de Wolf en afdelingshoofd Stefan Sleijfer het nieuwe Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO). PATIO is onderdeel van het Erasmus MC Kanker Instituut en richt zich op kwaliteit van leven en mentaal welbevinden van patiënten met kanker en hun dierbaren.

Leestafel

In PATIO, een huiselijk ingerichte ruimte met leestafel, televisie en spreekkamer, kunnen patiënten en naasten terecht voor een gesprek met lotgenoten en advies over niet-medische vraagstukken door een ondersteuningsconsulent. Ook kunnen familieleden en patiënten er terecht voor een kop koffie en een tijdschrift. Daarnaast kunnen ze op computers op zoek naar betrouwbare informatie, daarbij indien gewenst geholpen door een van de vrijwilligers.

Kinderen

Niet medische vragen kunnen zijn: Hoe vertel ik het mijn kinderen? Hoe vraag ik een hypotheek aan nu ik ziek ben of ben geweest? Kan ik weer terugkeren naar mijn werk, en zo ja, hoe?

Ontspanning

Het aanbod van de afdeling Welzijn & Ontspanning van de voormalige locatie Daniel den Hoed wordt geïntegreerd binnen PATIO. “Wat onder meer nieuw is, is de ondersteuningsconsulent. Die verbindt zorgverleners, specialisten, patiënten en hun naasten met elkaar op het gebied van niet-medische zorg en ondersteuning”, vertelt manager Annette Tolhoek.

Netwerk

Daarbij kan worden gedacht aan psychologische ondersteuning, huidtherapie en voedingsadvies. Zo stimuleren zij het ontstaan van een netwerk rondom ieder mens met kanker en zijn naasten.

Roparun

Om de ruimte aan de Zimmermanweg in te richten, heeft het Erasmus MC Kanker Instituut een subsidie gekregen van de stichting Roparun. Er wordt in PATIO nauw samengewerkt met de stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker).

Kijk voor meer informatie op de website van PATIO.

Voetballer John de Wolf opent PATIO, het centrum voor oncologische patiënten