Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Ontvangs cheque door Marlies Wakkee
Nieuws

€200.000 voor onderzoek naar vroegopsporing hoog risico plaveiselcelcarcinoom

4 juni 2020

Dermatoloog Marlies Wakkee wil met haar onderzoek een doorbraak bereiken en krijgt hierbij steun door een gift van 200.000 euro van de Rotterdamse multinational Alphatron.

Met 13.000 nieuwe patiënten per jaar is het plaveiselcelcarcinoom de tweede meest voorkomende huidkanker en de aantallen blijven stijgen met meer dan 5% per jaar. Een klein deel van de plaveiselcelcarcinoom patiënten ontwikkelt uitzaaiingen, maar omdat onduidelijk is bij wie dit precies gebeurt, krijgen momenteel alle patiënten een intensief nacontroleschema om uitzaaiingen zo vroeg mogelijk vast te stellen.

Ontvangs cheque door Marlies Wakkee

Door onderzoek in een uniek landelijk cohort van patiënten met en zonder uitzaaiingen wil ze op basis van patiëntkenmerken, microscopische tumorkenmerken en artificial intelligence hoog risico tumoren vroegtijdig leren identificeren. Artificial intelligence biedt de mogelijkheid om door het aanbieden van een grote hoeveelheid microscopische plaatjes aan een computer, deze te trainen om te voorspellen wie er uitzaaiingen ontwikkelt en wie niet.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen we beter bepalen welke patiënten daadwerkelijk baat hebben bij intensieve nacontrole of aanvullende behandelingen om hiermee uiteindelijk de overleving van mensen met een plaveiselcelcarcinoom te verbeteren.