Materiaal dat afgenomen is voor Monkeypox diagnostiek moet zo snel als mogelijk na het eerste contact verzonden worden voor diagnostiek. Naast de PCR op orthopoxvirus zal standaard de PCR voor parapoxvirus, herpes 1 en 2 virus en varicella zostervirus worden verricht.
Materialen, die dienen te worden ingestuurd t.b.v. een PCR op orthopoxviridae:
- Blaasjesvocht: Het aanprikken van een verdachte huidlaesie (blaasje), waarna met een wattenstok het blaasjesvocht wordt bemonsterd en de wattenstok in virustransportmedium wordt gestopt.
- Virale keelwat. Voor bemonstering wordt alleen een keelwat (pharynxwat) uitgevoerd. Belangrijk is om de keelbogen met de zijkant van de wattenstok te bemonsteren vanwege de kleinere kop. Na inbrengen wordt de wattenstok een paar (4-5) keer snel rondgedraaid. Zie ook de video waarin deze instructie ook is weergegeven: Video Instructie Keelwat en Neuswat on Vimeo.
- Eventueel een huidbiopt van een verdachte huidlaesie in virustransportmedium.
- Bij mannen die seks hebben met mannen (MSM): een anale wattenstok in virustransportmedium.
- Als er alleen nog korsten over zijn, schraap dan korstmateriaal in een droge buis.
(Monkeypox: diagnostic testing - GOV.UK (www.gov.uk)) - Optioneel: 1 buis stolbloed afgenomen in grote stolbuis met gellaag (gele dop); minimaal 8 ml. Indien het niet mogelijk is om deze hoeveelheden bloed af te nemen, bijvoorbeeld bij kinderen, dan is de minimale hoeveelheid 2 ml serum (gele dop).
- Andere verwerkers uit deze diagnostische materialen kunnen allen worden ingezet na overleg met de dienstdoende Viroloog.
Zoals in (Lab)infact: Monkeypox (5) staat aangegeven gelden de volgende verzendinstructies:
Verpakken afnamematerialen
Op alle afzonderlijke materialen en het aanvraagformulier dienen duidelijk de naam en de geboortedatum van de patiënt vermeld te worden. Indien beschikbaar graag klinische gegevens toevoegen op het aanvraagformulier. De materialen kunnen op kamertemperatuur worden verpakt volgens dezelfde regels die altijd gelden voor pathogenen die onder BSL-2-condities worden behandeld, namelijk:
- De buis met wattenstaaf (droog, in transportmedium of e-swab) goed sluiten en met absorptiedoekje in blister verpakken.
- De blister in safety bag plaatsen; de safety bag vervolgens sluiten conform de gebruiksaanwijzing.
- Plaats de safety bag met het formulier samen in een polymed-envelop en sluit deze.
- Vermeld op het formulier de contactpersoon met telefoonnummer die geïnformeerd moet worden voor bijzonderheden met betrekking tot de aanvraag en/of de uitslag.
In tegenstelling tot andere materialen in dezelfde veiligheidsklasse, moeten de materialen van monkeypox verdachte patiënten worden verstuurd met een koeriersdienst (of taxi) en dus niet per post. Graag aankondigen bij het Erasmus MC als materiaal wordt verstuurd.
- Erasmus MC op 06-33331009 of 010-7033431 tijdens kantooruren; indien geen gehoor of buiten kantooruren de dienstdoende viroloog oproepen via de telefoniste van het Erasmus MC op 010-7040704
- Erasmus MC, Afdeling Viroscience
Unit Klinische Virologie kamer NB-1052
Wytemaweg 80
3015 CN Rotterdam