Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Buikvetaspiraat

Onderzoek naar amyloïdose

Binnenkort krijgt u een buikvetaspiraat. Tijdens dit onderzoek zuigen we een kleine hoeveelheid vet uit uw buikwand weg. Hier leest u over dit onderzoek.

Download PDF

Waarom krijgt u dit onderzoek?

U heeft mogelijk de aandoening amyloïdose. Bij deze aandoening hopen eiwitten op in een orgaan of in meerdere organen. Deze opgehoopte eiwitten zijn vaak ook te zien in het buikvet. Daarom zuigen we een kleine hoeveelheid buikvet bij u weg. Dit onderzoeken we onder de microscoop.

Voorbereiding

Overgevoelig

Bent u overgevoelig voor pleisters of verdovingsmiddelen? Bijvoorbeeld voor lidocaïne of een verdoving bij de tandarts? Meld dit dan voor het onderzoek aan ons.

Verwachting van het onderzoek

Iedereen ervaart het onderzoek anders en op zijn eigen manier. De meeste mensen voelen bijna geen pijn tijdens het onderzoek. We proberen zo goed mogelijk aan te geven wat u kunt verwachten van het onderzoek.

Ziet u op tegen het onderzoek? Of bent u ongerust? Vertel dit dan aan ons voor het onderzoek. Dan proberen we daar extra rekening mee te houden.

Het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Immunologie. We brengen u naar de behandelkamer. Daar vragen we u om uw buik te ontbloten. U gaat liggen op de onderzoekstafel.
  1. We desinfecteren de huid van uw buik.
  2. We verdoven uw huid en het vet daaronder met een injectie.
  3. We brengen een dikkere naald in uw buik, naast uw navel. Daarmee zuigen we een kleine hoeveelheid vet weg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.



afbeelding
Afbeelding 1. In de buik zit een laagje vet onder de huid (geel op de afbeelding). Hiervan zuigen we een klein beetje weg.

Afbeelding(en) gemaakt met BioRender.com


Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u weer naar huis of terug naar uw verpleegafdeling (als u in het ziekenhuis bent opgenomen).

Blauwe plek

U kunt een blauwe plek rond uw navel krijgen. Dit komt dan doordat we een bloedvat hebben geraakt tijdens het wegzuigen of het verdoven.

De blauwe plek kan een paar dagen gevoelig zijn. Meestal verdwijnt de blauwe plek binnen 1 tot 2 weken.

De uitslag

Na het onderzoek gaan we uw vet onderzoeken in het laboratorium. Na ongeveer 2 weken is de uitslag bekend. Waarschijnlijk bespreekt u de uitslag met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Bijvoorbeeld de cardioloog of neuroloog.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de polikliniek Immunologie.
  • 010 704 05 68
  • Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur.