Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Cardioversie

U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. U vindt hier meer informatie over deze behandeling.

Download PDF

Voorbereiding


Nuchter zijn
Voor uw cardioversie moet nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.

6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Medicijnen
Om de behandeling veilig te laten verlopen, krijgt u ongeveer een maand lang bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven (Acenocoumarol, Sintromitis of Marcoumar). De hoeveelheid van deze medicijnen wordt bepaald door de Trombosedienst.
Aanmelding bij de Trombosedienst gebeurt door uw behandelend arts. Als u nog andere medicijnen gebruikt, gaat u daar gewoon mee door tenzij uw arts anders met u heeft afgesproken.

Vervoer naar huis regelen

Het is belangrijk dat u zorgt voor begeleiding naar huis. U krijgt namelijk een injectie met een kortwerkend slaapmiddel ( een zogeheten roesje). Daardoor mag u zelf niet autorijden binnen 24 uur na de cardioversie.

Wat neemt u mee?

Omdat u een aantal uren op bed of in een behandelstoel moet liggen, raden wij u aan een pyjama of T -shirt mee te nemen en eventueel een boek of tijdschrift.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Met behulp van metalen plaatjes die op de borst worden geplaatst wordt een stroomstoot toegediend. Op het scherm kan de arts het hartritme controleren en het effect van de stroomstoot aflezen. Doordat u via een infuusnaaldje een slaapmiddel toegediend heeft gekregen (een roesje), zult u van de behandeling niets merken. Na de behandeling wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. U mag dezelfde dag nog naar huis. Uitleg over medicijngebruik en een controle-afspraak op de polikliniek krijgt u mee.

Wat is het doel?

De behandeling heeft tot doel een regelmatig hartritme te krijgen door het verstoorde ritme op te heffen. Er zijn hiervoor twee methodes beschikbaar:

  • De eerste en meest gebruikte methode is het onder narcose toedienen van een stroomstoot op de borst.
  • De tweede methode is het inspuiten van een medicijn via een infuusnaaldje.
De meest voorkomende ritmestoornis waarbij deze behandeling wordt toegepast is boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren (of boezemfladderen) is een veel voorkomende ritmestoornis waarbij de boezems van het hart niet langer regelmatig samentrekken, maar een onregelmatige en snelle activiteit vertonen.

Bijwerkingen en complicaties

Tijdens de behandeling

Cardioversie bij een ritmestoornis die langer dan 48 uur bestaat zonder gebruik van bloedverdunners geeft een risico van 1 tot 3% op een beroerte. Daarom krijgt u vooraf bloedverdunners. De cardioversie kan niet doorgaan wanneer het bloed onvoldoende verdund is.
U wordt met medicijnen kunstmatig in slaap gebracht voor de cardioversie (narcose). Iedere narcose brengt uiteraard een (klein) risico met zich mee. Door de cardioversie kan soms tijdelijke, lichte irritatie van de huid van de borstkas ontstaan.

Het resultaat

In de meeste gevallen is de behandeling succesvol, maar soms lukt het niet de ritmestoornis te beëindigen. De cardioloog beslist in dat geval hoe uw behandeling wordt vervolgd.

Bij verhindering

Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit dan tenminste 24 uur van tevoren laten weten? U kunt dit doorgeven via telefoonnummer (010) 703 39 91.

Contact


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie van uw arts. Mocht u iets niet duidelijk zijn, dan kunt u bellen naar Elektrofysiologie, telefoonnummer (010) 703 39 91.