Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

CT-Dacryocystografie

Afbeelden van de traanbuisjes met een CT scan

Download PDF
Bij een CT Dacrocystografie (DCG) beelden we de traanbuisjes in de ogen af. Dit doen we met een CT-scan en een contrastmiddel. Een CT-scan is een röntgenonderzoek. In een CT-scanner zit een röntgenbuis die om u heen draait en opnames maakt terwijl u op een onderzoekstafel ligt. Met de computer maken we doorsneden van de traanbuisjes. Zo kunnen we verstoppingen of vernauwingen in de traanbuisjes zien.

CT-Dacryocystografie

Voorbereiding


Nuchter zijn


Voor dit CT-onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.

Accessoires


We willen u vragen om geen lenzen, oorbellen, piercings of oogmake-up te gebruiken.

Op tijd


Zorg ervoor dat u 15 minuten voor het onderzoek aanwezig bent.

Kleding


Het kan zijn dat we een beetje contrastmiddel morsen op uw kleding. Dit is natuurlijk vervelend. Wij zullen ons best doen om dit te voorkomen. Trek daarom kleding aan die vies mag worden.

Medicijnen


U mag uw medicijnen altijd innemen.

Zwangerschap, borstvoeding


Röntgenonderzoek kan beter niet worden gedaan als (de kans bestaat dat) u zwanger bent. Bij twijfel moet het onderzoek binnen 10 dagen na de eerste dag van de menstruatie plaatsvinden. Verander zo nodig uw afspraak.

Tijdens de behandeling wordt (jodiumhoudend) contrastmiddel toegediend in uw ogen. Zeer kleine hoeveelheden kunnen in de moedermelk komen, maar veel minder dan bij een onderzoek met contrastmiddel dat wordt toegediend via een infuus, en deze kleine hoeveelheden worden niet opgenomen door het maagdarmkanaal van de baby. U kunt daarom borstvoeding blijven geven. Wilt u blootstelling helemaal voorkomen, stop dan na de toediening van het contrastmiddel 24 uur met het geven van borstvoeding.

Röntgenstraling


Bij het maken van een CT-scan gebruiken we röntgenstraling. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele risico van het gebruik van röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren. Bespreekt u het risico met uw behandelend arts. U leest hier meer over in "Straling"

Jodiumhoudend contrastmiddel


Bij dit onderzoek krijgt u oogdruppels toegediend met een verdund jodiumhoudend contrastmiddel. Jodiumhoudende contrastmiddelen veroorzaken soms een allergische reactie. Dit is meestal een milde reactie (niezen, jeuk of galbulten), die u binnen 1 uur na het onderzoek kunt krijgen. In zeldzame gevallen kan u een ernstige allergische reactie krijgen. Daarom is het belangrijk voor ons om te weten of u allergisch of overgevoelig bent voor jodium.

Werkt uw schildklier te snel maar gebruikt u hiervoor geen medicijnen? Dan mag u misschien geen jodiumhoudend contrastmiddel krijgen. Neem contact op met uw behandelend arts.

Heeft u ooit na toediening van jodiumhoudend contrastmiddel een ernstige plotselinge allergische reactie gehad? Dan mag u geen jodiumhoudend contrastmiddel toegediend krijgen zonder extra voorbereiding met medicatie. Bespreek dit met uw behandelend arts. U krijgt dan voor het onderzoek een recept voor medicijnen (prednison), die een allergische reactie helpen voorkomen. Ook krijgt u een half uur voor het onderzoek een ander medicijn toegediend (tavegyl). Dit medicijn kan ervoor zorgen dat u niet meer mag rijden. Houdt er dan rekening mee dat u na het CT-onderzoek zelf niet mag rijden. Na de CT-scan blijft u ook nog een half uurtje op de afdeling ter controle.

Heeft u een late reactie of allergie voor jodium op de huid gehad? Ook dan moet u dit met uw behandeld arts en/of laborant bespreken.

Verloop van het onderzoek


In de CT-kamer krijgt u een korte uitleg over het verloop van het onderzoek. U gaat eerst op de tafel liggen. De tafel schuift daarna langzaam door de ronde opening van de CT-scanner. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.

We maken eerst een CT-scan zonder contrastmiddel. De tweede scan maken we met een contrastmiddel. We maken de scan meteen, nadat de radioloog u in beide ogen oogdruppels met het verdund jodiumhoudend contrastmiddel heeft gegeven.

Afhankelijk van wat we kunnen zien, is het onderzoek hierna afgelopen of moeten we nog meer scans maken. Het kan ook zijn dat we nog een neusspray (otrivin) geven.

Na het onderzoek


Bent u allergisch voor het jodiumhoudend contrastmiddel en heeft u medicijnen gekregen voor deze allergie? Dan blijft u ter controle nog een half uur op de afdeling radiologie.

Bent u niet allergisch voor het jodiumhoudend contrastmiddel? Dan mag u direct naar huis of naar uw volgende afspraak.

Eten en drinken


Na het onderzoek kunt u gewoon weer eten en drinken.

Rijvaardigheid


Hebben we u tavegyl gegeven tegen een allergische reactie op het jodiumhoudend contrastmiddel? Dan mag u na het onderzoek niet zelf autorijden.

Bijwerkingen en complicaties


Late contrastreactie


Onderzoeken met een jodiumhoudend contrastmiddel en een CT-scan verlopen meestal zonder problemen.

Er bestaat een kleine kans dat u een late allergische reactie krijgt op het contrastmiddel. Met een late reactie bedoelen we een reactie langer dan 1 uur na het onderzoek. Meestal krijgt u dan een rode huid en/of jeuk. Dit gaat meestal vanzelf over. Heeft u er toch erg veel last van? Neem dan contact op met uw huisarts.

Vertel uw behandeld arts altijd over uw late allergische reactie. Als u in de toekomst nog een keer een CT-scan krijgt, meldt deze late allergische reactie dan ook bij de laborant(e). U krijgt dan een ander contrastmiddel.

Na het onderzoek thuis


Krijgt u dezelfde dag of volgende dag thuis ineens last van pijn of een ander probleem met uw ogen? Neem dan contact op via het centrale nummer van het Erasmus MC en vraag naar de dienstdoende radioloog.

De uitslag


De radioloog bekijkt het onderzoek en maakt een verslag voor uw behandelend arts, die de uitslag met u bespreekt. Het verslag en de beelden van het onderzoek komen in uw elektronische patiëntendossier (EPD). Het verslag van de radioloog is meestal binnen 2-3 werkdagen beschikbaar.

Heeft u nog vragen?


Vragen kunt u altijd stellen aan uw behandelend arts of aan de radioloog/ laborant die het onderzoek uitvoeren.

Contact


  • Polikliniek radiologie (maandag-vrijdag van 8.00 - 16.30 uur): (010) 704 20 06, keuze 1
  • Planbureau radiologie (maandag-vrijdag van 8.00 - 16.30 uur): (010) 704 02 65, keuze 1
  • Erasmus MC (bij spoed buiten kantoortijden, u vraagt naar de dienstdoende radioloog): (010) 704 0 704