Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echo-endoscopie

EUS/EBUS

Bij een endo-echoscopie (endoscopische echografie) bekijkt de arts met een dunne, flexibele kijker (de endo-echoscoop) de luchtwegen, omliggende organen en lymfeklieren. Zo kunnen we de luchtwegen en de klieren, die hier in de buurt liggen, onderzoeken. Daarnaast kunnen we met de endo-echoscoop stukjes weefsel weghalen. U leest hier meer over een echo-endoscopie.

Download PDF
Echo-endoscopie (EUS/EBUS)
Wat is een echo-endoscopie?


Bij een endo-echoscopie (endoscopische echografie) onderzoeken we de luchtwegen, de omliggende organen en lymfeklieren. Aan het uiteinde van een echo-endoscoop zit een een klein echo-apparaatje. Uit dit apparaatje komen geluidgolven, waarmee we de wand van de luchtwegen en de omliggende organen goed kunnen bekijken. Ook kunnen we via de echo-endoscoop stukjes weefsel weghalen uit de wand van de luchtwegen en de omliggende organen. Dit noemen we een punctie. Er zijn twee verschillende echo-endoscopie onderzoeken:
 • EBUS: onderzoek via de luchtwegen
 • EUS: onderzoek via de slokdarm
Het doel van de onderzoeken is hetzelfde: we onderzoeken de organen en de lymfeklieren.
Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.

Voorbereiding


Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moeten uw slokdarm en maag leeg zijn. Hiervoor moet u zich voorbereiden.
 • Heeft u het onderzoek 's ochtends? Dan mag u vanaf middernacht niets meer eten.
 • Heeft u het onderzoek 's middags? Dan mag u 's ochtends een beschuit eten. Dit moet wel minimaal 6 uur voor het onderzoek zijn.
 • Tot twee uur voor het onderzoek mag u nog wel water of thee drinken. Ook uw medicijnen kunt u tot twee voor het onderzoek met wat water innemen.
 • Vanaf twee uur voor het onderzoek moet u volledig nuchter zijn. Dit betekent dat u niks meer mag eten of drinken.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
 • Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek


U krijgt een onderzoek via de luchtpijp (EBUS) of via de slokdarm (EUS). Welk onderzoek u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Voor de EBUS ligt u op de rug tijdens het onderzoek en voor de EUS ligt u op uw linkerzij. Heeft u een kunstgebit? Dan vragen wij u om deze uit te doen. Om het onderzoek makkelijker te maken verdoven we uw keel met een spray. Daarna krijgt u een bijtring tussen uw tanden. U kunt een kokhalsreflex krijgen als we de endoscoop inbrengen. Dit gevoel neemt weer af als de endoscoop in de slokdarm zit. Probeer te ontspannen en rustig te ademen. Daarna schuiven we de endoscoop langzaam op naar de plek die we moeten onderzoeken. Als het nodig is, nemen we met een naald wat materiaal af voor onderzoek.

Om het onderzoek makkelijker voor u te maken, geven we u een 'roesje'. U kunt hier meer over lezen in de folder Roesje bij een endoscopisch onderzoek.
Als u een roesje krijgt, dan is het belangrijk dat u begeleiding meeneemt! Uw begeleiding moet u bij de uitslaapkamer (kamer Ns-449) komen ophalen.
Neemt u geen begeleiding mee? Dan kunt u geen roesje krijgen. Dit is voor uw eigen veiligheid en de veiligheid in het verkeer.

Soms is het nodig om u wat dieper te laten slapen. Dan krijgt u het roesje van een medewerker van de afdeling Anesthesiologie. U gaat dan voor het onderzoek naar de poli Anesthesiologie. Daar ontvangt u meer informatie over deze vorm van sedatie.

Na het onderzoek


Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer goed wakker bent, krijgt u wat te eten en drinken en daarna kunt u met uw begeleiding naar huis. Dit is na ongeveer een uur. U kunt de rest van de dag suf en vergeetachtig zijn. U mag daarom 12 uur niet alleen deelnemen aan het verkeer. U mag dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel besturen. U mag dus ook niet alleen lopend, met openbaar vervoer of met de taxi naar huis.

Bijwerkingen en complicaties


Het kan zijn dat uw keel na het onderzoek even gevoelig is. Koud drinken of een ijsje eten helpt.
Complicaties door dit onderzoek komen weinig voor, maar ze zouden wel kunnen gebeuren. Dit risico neemt iets toe als we een punctie moeten doen. Uw arts bespreekt het onderzoek en de mogelijke bijwerkingen en complicaties met u op de polikliniek voor het onderzoek.

Wanneer contact opnemen?


Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
 • Bloed hoest
 • U zwarte ontlasting heeft
 • U kortademig bent
 • U koorts heeft
 • U veel pijn blijft houden
U vindt deze contactgegevens op het nazorgformulier. Dit groene formulier heeft na het onderzoek ontvangen van de verpleegkundige.

Uitslag


Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Soms geeft de arts die het onderzoek gedaan heeft u een voorlopige uitslag. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal dan met u bespreken wat er gaat gebeuren.

Contact


 • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
 • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.