Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Huidtest

Allergische reacties bestaan in verschillende typen. De meest voorkomende reactie is de zogenaamde type I reactie, ook het directe type genoemd. Stoffen die een dergelijke reactie kunnen opwekken, noemen we allergenen. Allergenen komen voor in de lucht (zoals huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren en schimmels ), in voedingsmiddelen, geneesmiddelen en insectengiffen. Met een huidtest onderzoeken we of u een type I allergische reactie heeft.

Download PDF

Voorbereiding

Voor vrouwen
Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn? Vertel dit altijd zodat wij er rekening mee kunnen houden. Geeft u borstvoeding? Vertel dit dan ook.

Crème en bodylotion
Op de dag van het onderzoek mag u geen bodylotion, crème en dergelijke gebruiken op uw rug en armen. Dit is omdat de tests op uw rug en armen plaatsvinden.

Medicijnen die de uitslag beïnvloeden

Sommige medicijnen kunnen de uitslag van de huidtest beïnvloeden. Daarom moet u daar op tijd mee stoppen. Het gaat om geneesmiddelen die u gebruikt tegen de allergie en die u oraal, via de mond, inneemt. Dit zijn voornamelijk tabletten of drankjes. Anti-astmatische geneesmiddelen (inhalers), oogdruppels en neussprays moet u blijven gebruiken.

Wij adviseren u minimaal 3 dagen van te voren stoppen met de middelen in de lijst hieronder. Gebruikt u andere geneesmiddelen? Overleg dan met uw behandelend arts.

Middel:Merknaam:

AcrivastineSemprex
AlimemazineNedeltran
CetirizineZyrtec
CinnarizineCinnipirine
ClemastineTavegil
CyclizineMarzine
CyproheptadinePeriactin
DeptropineDeptropine FNA
DesloratidineAerius
DexchloorfeniraminePolaramine
DimenhydrinaatDramamine
DimetindeenFenistil
EbastineKestine
FexofenadineTelfast
HydroxyzineAtarax/Navicalm
KetotifenZaditen
LevocetirizineXyzal
LoratidineClaritine/Allerfre
MebhydrolineIncidal
MeclozineSuprimal
MizolastineMizollen
OxatomideTinset
OxomemazineDoxergan
PromethazinePhenergan
TerfenadineTriludan (Forte)

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen


U krijgt een huidtest om te onderzoeken of u een allergie heeft. U krijgt de allergene stof net onder de huid toegediend. Dit gebeurt met inspuitingen (de intracutane test) of met speciale naaldjes door de huid (de priktest of percutane test). Het is de bedoeling om in de huid een allergische reactie op te wekken, nadat het betreffende allergeen in de opperhuid is opgenomen. Als een allergische reactie optreedt, ontstaat op de huid een zwelling met een rood hof eromheen.

Wat is het doel?

Het doel is in de huid een allergische reactie op te wekken.

Verloop van het onderzoek


Intracutane test
Bij de intracutane test krijgt u een kleine hoeveelheid (0,03 ml) allergeenoplossing oppervlakkig in de huid ingespoten. Vaak gebruiken we de intracutane test bij het onderzoek naar een allergie voor stoffen in de lucht (de zogenaamde inhalatie-allergenen).

Priktest

Bij de priktest worden eerst de oplossingen met allergeen op de huid gedruppeld, waarna we de opname in de huid bevorderen met een prikje door de druppel tot in de huid.
De priktest doen we vaak bij het onderzoek naar voedselallergie. Bij deze vorm is het ook mogelijk voor verschillende voedingsmiddelen te testen, namelijk via de prik-priktest. Hierbij wordt het naaldje eerst in het betreffende verse voedingsmiddel geprikt en vervolgens in de huid. Voor zuigelingen en jonge kinderen is de priktest bij beide vormen van allergie het meest geschikt.

De reactie aflezen
Voor beide tests geldt dat we de reactie na 20 minuten kunnen aflezen. Is er een allergische reactie? Dan is op die plek een zwelling zichtbaar met een rood hof. De plek kan ook jeuken. Deze huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult.

Controleprikken
Deze uitslag vergelijken we met twee controleprikken, namelijk:
  • één prik met alleen de oplosvloeistof van het allergeen zonder het allergeen: de negatieve controle;
  • één prik met een histamine-oplossing: de positieve controle.
Het aantal prikjes kan variëren van 10 tot 20 per keer.

Bijwerkingen en complicaties


Tijdens het onderzoek


Een reactie elders in het lichaam komt heel zelden voor. Dit komt doordat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Wel kunt u jeuk verwachten op de plek waar de test gedaan is. Krijgt u toch tijdens of na de huidtest last van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten? Meld dit dan direct. De behandelend arts kan deze klachten meteen behandelen.
Heeft u het vermoeden dat u door de prikken zou kunnen flauwvallen? Vertel dit van tevoren. We kunnen de test dan uitvoeren terwijl u ligt.

Na het onderzoek thuis


Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer 6 uur opnieuw op dezelfde plek een jeukende bult ontstaan. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dagen. Het is niet te verwachten dat de test uw normale dagelijkse bezigheden beïnvloedt.

Contact


Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

  • Allergologie, telefoon (010) 704 01 00 (bereikbaar van 8.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur)

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met:

  • Allergologie, telefoon (010) 704 01 00 (bereikbaar van 8.00 - 12.30 en 13.30 - 16.00 uur)