Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Hystero salpingo grafie (HSG)

Download PDF
De afkorting H.S.G. staat voor hystero salpingo grafie. Dit betekent: het zichtbaar maken van de baarmoeder en eileiders door middel van een röntgenfoto nadat er contrastvloeistof via de baarmoedermond in de baarmoederholte is gebracht. Bij dit onderzoek wordt er gekeken of er afwijkingen in de baarmoeder zijn en of de eileiders goed doorgankelijk zijn.


Voorbereiding


Voorbereiding thuis
Ongeveer een uur voor het onderzoek neemt u 2 tabletten Naproxen in, dit is een pijnstiller. U krijgt deze tabletten van de verpleegkundige op de polikliniek.

Contrastvloeistof
In de contrastvloeistof zit een jodiumverbinding. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Bent u overgevoelig voor deze stoffen? Bespreek dit dan met uw behandelend specialist. Wilt u het ook voor het onderzoek zeggen tegen de laborant(e) of radioloog?

Over dit onderzoek


Verloop van het onderzoek


U wordt behandeld door een gynaecoloog met ondersteuning van een röntgenlaborant. Als u nog vragen heeft over het onderzoek kunt u die uiteraard op de dag zelf nog stellen aan de laborant(e) of gynaecoloog.

Nadat u uw onderkleding heeft uitgedaan in de kleedruimte, gaat u liggen op een tafel met beensteunen. Na het ontsmetten van de schaamlippen brengt de gynaecoloog een spreider (speculum) in en worden de schede en baarmoedermond ontsmet. Dan wordt er een dun buisje in de baarmoedermond geplaatst. Dit kan een wat krampende pijn veroorzaken onder in de buik. Daarna wordt de contrastvloeistof in de baarmoeder en de eileider(s) gebracht. Soms is dit pijnlijk. Er worden direct foto's gemaakt. U kunt, samen met uw partner, alles volgen op een monitor. De pijn trekt meestal snel weer weg. Als de foto's zijn gelukt wordt het buisje uit de baarmoedermond gehaald. Wanneer u gaat staan kan de contrastvloeistof terugvloeien. U krijgt hiervoor een maandverbandje mee van de laborant.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

De uitslag


De gynaecoloog bestudeert de foto's en bespreekt met u de uitslag.

Contact


Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
Polikliniek radiologie (van 08.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06. Algemeen nummer Erasmus MC (010) 704 0 704.