Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Leverfunctie-bepaling

Onderzoek naar lever(rest)functie

U krijgt binnenkort een scan van uw lever. Met deze scan onderzoeken we hoe goed uw lever (nog) werkt. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een leverfunctie-bepaling?


Een leverfunctie-bepaling is een scan om de lever te onderzoeken. Dit doen we door bij u een radioactieve vloeistof in te spuiten. We maken daarna een scan van de lever om te kijken hoe goed hij (nog) werkt. We doen dit voordat u een behandeling of operatie aan uw lever krijgt.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • U moet nuchter zijn voor dit onderzoek. U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken.
 • Gebruikt u medicijnen? U mag deze gewoon innemen met een slokje water.
 • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U wordt opgehaald in de wachtkamer en mag gaan liggen op de onderzoekstafel. Hier spuiten we de licht radioactieve vloeistof in een bloedvat in uw arm.

Scans
Het onderzoek bestaat uit 3 fases, die direct achter elkaar gedaan worden. Dit is allemaal in dezelfde ruimte.
 • Fase 1: een scan van ongeveer 5 minuten.
 • Fase 2: een SPECT-CT scan van 20 minuten. Dit is een driedimensionale scan, zo kunnen we de lever van alle kanten bekijken. Het is belangrijk dat u goed stil ligt tijdens deze scan.
 • Fase 3: een scan van 30 minuten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704