Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Maag-onderzoek met pannenkoek

Maagontlediging onderzoek

U krijgt binnenkort een onderzoek naar uw maag. U krijgt pannenkoek met licht radioactief materiaal te eten. We meten hoe lang voedsel in uw maag blijft nadat u gegeten heeft. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de scan, de scan zelf en wat u na het onderzoek kunt verwachten.

Download PDF


Let op!


Allergieën
Bent u allergisch voor bepaald soort voedsel, lactose of gluten? Of heeft u misschien een andere intolerantie of allergie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Dan houden we daar rekening mee met de maaltijd die u voor dit onderzoek krijgt.

Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Voor vrouwen (zwangerschap en borstvoeding)
Bent u (misschien) zwanger? Vertel dit zo snel mogelijk. Uw behandelend arts en de nucleair geneeskundige overleggen of het onderzoek door kan gaan.
Geeft u borstvoeding? Vertel ons dit ook. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wat is een maag-onderzoek met pannenkoek?


Tijdens dit onderzoek eet u een pannenkoek met een kleine hoeveelheid radioactieve stof. Daarna meten we met hoe lang de pannenkoek in uw maag blijft. Hiermee meten we hoe lang uw maag nodig heeft om voedsel te verwerken.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag vanaf 24:00 de nacht voor het onderzoek niet eten, drinken of roken.
  • Gebruikt u medicijnen voor uw maag of darmen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen of u deze medicijnen mag blijven gebruiken. Of hoe lang voor het onderzoek u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Doe kleren aan die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
  • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
  • Laat uw waardevolle spullen thuis.
  • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Bloedglucose
We gaan eerst meten hoeveel glucose u in uw bloed heeft. Dit doen we met een vingerprikje. We doen een druppeltje bloed op een speciaal stripje. Dit stripje doen we in een apparaat dat in een paar seconden de glucose in het bloed meet.

Heeft u Diabetes? Dan spuit u de gebruikelijke hoeveelheid insuline in direct voordat u de pannenkoek gaat eten. Als uw bloedglucose te hoog is, geven we u wat kort werkende insuline om uw bloedglucose omlaag te krijgen. Meestal kunnen we dan na een half uur alsnog beginnen met het onderzoek.

Pannenkoek eten
U krijgt een pannenkoek met een kleine hoeveelheid radioactieve stof daarin. Eet binnen 5 minuten zoveel mogelijk van de pannenkoek op. Daarna drinkt u een beker water.

Foto’s
Direct daarna gaat u liggen op het onderzoeksbed en maken we een foto van uw maag. Dit duurt 1 minuut. Elke 15 minuten maken we nog een foto, op dezelfde manier als de eerste foto. We maken in totaal 9 foto’s. Het is dan 2 uur geleden dat u de pannenkoek heeft gegeten. Tussen de foto’s door mag u van het bed af als u dat wilt, tot het moment van de volgende foto. U moet dan wel op de afdeling blijven. U mag niets eten en drinken in deze 2 uur na het eten van de pannenkoek.

2 uur na het eten van de pannenkoek kijkt de arts of er nog meer foto’s nodig zijn. U hoort dan of we 3 uur en 4 uur na het eten van de pannenkoek nog een foto gaan maken. In deze wachttijd van 1 uur mag u de afdeling verlaten als u wilt. U mag ook wat drinken als u wilt, maar niet eten.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 2 tot 4 uur, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve stof te eten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704