Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Navigatiebronchoscopie

Bij een navigatiebronchoscopie halen we een stukje weefsel weg uit een afwijking diep in de long. Dit doen we omdat we de afwijking moeten onderzoeken.

Download PDF

Over het onderzoek

Wat gaan we doen?

We maken eerst een CT-scan om te zien waar de afwijking zit. Daarna gaan we met een dunne flexibele slang via uw mond naar binnen. Via de luchtwegen gaan we met de flexibele slang naar de afwijkende plek. We gebruiken een echo en röntgenstraling om het slangetje naar de afwijking te brengen. Als we bij de afwijking zijn, halen we een stukje weefsel weg.

Wat is het doel?

We doen dit onderzoek om een stukje van de afwijking weg te halen. Dit stukje weefsel hebben we nodig om te kunnen zien wat de afwijking is.

Voorbereiding

De vrijdag vóór uw onderzoek komt u naar het ziekenhuis. Tijdens dit bezoek doen we een aantal onderzoeken om te kijken of u veilig een navigatiebronchoscopie kunt krijgen. Uw bezoek zal de hele ochtend duren. Tijdens dit bezoek:
  1. laat u bloedprikken
  2. laat u een hartfilmpje (ECG) maken
  3. heeft u een afspraak met de longarts
  4. heeft u een afspraak met de anesthesist

Inschrijven

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Erasmus MC? Dan moet u zich eerst inschrijven. Doe dit 30 minuten voor het bloedprikken. U gaat eerst naar de aanmeldzuil. Daar staat op dat u naar de inschrijfbalie moet. Na het inschrijven krijgt u een dagticket met daarop de tijden en de locaties van uw afspraken.

Aanmeldzuil

Heeft u al eerder een afspraak gehad in het Erasmus MC? Dan kunt u zich meteen aanmelden bij de aanmeldzuil. Bij de aanmeldzuil krijgt u een dagticket met daarop de tijden en de locaties van uw afspraken.

Eten, drinken en medicijnen

Voor uw operatie moet u nuchter zijn. U mag dan niet eten, drinken of roken.
6 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u niet meer eten en roken. U mag dan nog wel heldere dranken drinken. Bijvoorbeeld water, thee en aanmaaklimonade. 2 uur voordat u in het ziekenhuis moet zijn, mag u ook niets meer drinken.

Ligt u de dag voor de operatie al in het ziekenhuis? Dan vertelt de verpleegkundige hoe laat u nuchter moet zijn.

Gebruikt u medicijnen? Bespreek dit altijd met uw arts. Sommige medicijnen mag u rond de operatie niet innemen. Moet u de medicijnen innemen? Dit mag altijd met een slokje water. Ook in de tijden dat u nuchter moet zijn.

Meer informatie over nuchter zijn bij een operatie leest u in de folder “Nuchter rondom een operatie

Opname

Op de dinsdagochtend na de voorbereiding heeft u de bronchoscopie. Hiervoor wordt u opgenomen op afdeling Nf-10 (de 10e verdieping van afdeling Nf). Dit is de covid-afdeling van de longafdeling.
  • Uw onderzoek is om 8:00 op dinsdag: u meldt zich om 20:00 op maandagavond op afdeling Nf-10.
  • Uw onderzoek is om 10:00 op dinsdag: u meldt zich om 07:30 op dinsdagochtend op afdeling Nf-10.
Tijdens de afspraak met de longarts vertelt hij/zij u op welke dag en hoe laat uw opname is. U ontvangt ook een mail met de opnametijd. Ook staat in deze mail wat u moet meenemen voor uw opname.

Verloop van het onderzoek

Voor het onderzoek brengen we u vanaf de longafdeling naar de operatiekamer. Op de operatiekamer ligt u op uw rug. De anesthesist brengt u in slaap.

We maken eerst een CT-scan om te zien waar de afwijking zit. Daarna brengen we de beademingsbuis in. Via de beademingsbuis brengen we een dunne flexibele slang naar binnen.

We gebruiken een echo en röntgenstraling om te zien waar de afwijking is. Als we bij de afwijking zijn, nemen we een stuk weefsel af.

Als laatste kijken we of er geen complicaties (problemen) zijn ontstaan. Als dit niet zo is, is het onderzoek klaar.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 2 uur.

Na het onderzoek

We brengen u na het onderzoek eerst naar de uitslaapkamer. Als u weer goed wakker bent, gaat u weer naar de longafdeling. Dit is na ongeveer 1 uur.

Op de longafdeling krijgt u wat eten en drinken. Heeft u weer wat gegeten en gedronken? En zijn uw controles goed? Dan mag u dezelfde dag weer naar huis. Dit mag wel alleen met begeleiding. U mag niet alleen naar huis. Ook niet lopend, met het openbaar vervoer of met de taxi.


U kunt de rest van de dag nog suf en vergeetachtig zijn. Daarom raden wij u aan om de eerste 24 uur na het onderzoek:
  • Niet alleen te zijn.
  • Geen machines te besturen.
  • Niet deel te nemen aan het verkeer. Dus geen auto, (brom-)fiets of scootmobiel te besturen.

Bijwerkingen en complicaties

Het kan zijn dat uw keel na het onderzoek even gevoelig is. Koud drinken of en ijsje eten helpt.

Complicaties door dit onderzoek komen weinig voor, maar ze zouden wel kunnen gebeuren. Door het weghalen van het weefsel kan er een bloeding en een klaplong ontstaan. Uw arts bespreekt het onderzoek en de mogelijke bijwerkingen en complicaties met u op de polikliniek voor het onderzoek.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de dienstdoende arts:
  • U bloed hoest
  • U kortademig bent
  • U koorts heeft
  • U veel pijn blijft houden

Uitslag

Uw behandelend/verwijzend specialist krijgt de uitslag van het onderzoek. Het kan zijn dat u andere onderzoeken of behandelingen nodig heeft. Uw eigen arts zal de uitslag en het verdere beleid met u bespreken.

Contact

  • Heeft u vragen over de planning van de poliafspraken of uw opname? Belt u dan naar het klinische planbureau op (010) 703 00 87 (op werkdagen te bereiken van 08:00 – 16:00 uur) of stuur een e-mail naar navigatiebronchoscopie@erasmusmc.nl
  • Bent u te laat voor uw opname? Neem dan op tijd contact met de afdeling door te bellen met (010) 704 13 24. Geef uw patiëntnummer en uw geboortedatum op.
  • Heeft u ernstige klachten? Of nemen uw klachten toe? Neem dan op tijd contact op door te bellen naar (010) 704 0704 en vraag naar de dienstdoende longarts (ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend bereikbaar)