Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Neglect

Informatie en adviezen

Neglect is een aandachtsstoornis als gevolg van hersenbeschadiging. Hieronder kunt u meer lezen over deze stoornis en over de behandeling.

Download PDF


Wat is neglect?


Neglect is hetzelfde als inattentie. In deze informatie gebruiken we de term neglect.

Een neglect is een aandachtsstoornis. Dit houdt in dat iemand zich niet of minder bewust is van 1 kant van het lichaam en de omgeving hiervan. De hersenen verwerken niet goed wat iemand aan 1 kant van het lichaam hoort, ziet of voelt. Iemand kan dus bijvoorbeeld wel zien, maar de hersenen verwerken deze prikkels niet goed. Zelf is die persoon zich er niet van bewust dat hij of zij slechts een deel van het lichaam en de omgeving waarneemt.

We noemen de kant van het lichaam waar iemand zich niet of minder van bewust is de aangedane kant van het lichaam. Voorbeelden van neglect zijn:
  • Iemand doet alleen een sok aan aan de kant die niet aangedaan is.
  • Iemand eet een bord half leeg en laat het eten aan de aangedane kant liggen.
  • Iemand scheert het gezicht alleen aan de niet-aangedane kant.
  • Iemand neemt personen aan de aangedane kant niet waar.
  • Iemand loopt tegen dingen aan die aan de aangedane kant staan (obstakels, deurpost).
  • Iemand gaat op de aangedane hand zitten.
  • Iemand verdwaalt doordat herkenningspunten aan de aangedane zijde gemist worden.
De tekeningen hieronder geven een voorbeeld van een bloem en klok die nagetekend zijn door iemand met een linkszijdig neglect. Links is het voorbeeld, rechts is het nagetekende.

tekeningen van iemand met linkszijdig neglect

Oorzaak

Neglect is het gevolg van een hersenbeschadiging. Neglect voor de rechterhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de linkerhersenhelft. Neglect voor de linkerhelft van het lichaam wordt veroorzaakt door schade aan de rechterhersenhelft.

Gevolgen

De ernst van neglect verschilt van persoon tot persoon. De stoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan een behoorlijke belemmering vormen in het dagelijks leven.
Het is belangrijk om bij neglect alert te zijn op de gevolgen. Zeker wanneer er veel prikkels uit de omgeving komen, kunnen prikkels voor 1 zijde wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan het oversteken van een druk kruispunt. Als er te veel prikkels binnenkomen, kunnen de prikkels voor 1 zijde wegvallen, waardoor bijvoorbeeld een aankomende auto gemist wordt.


Over de behandeling


In het begin van de behandeling besteden we aandacht aan informatie over neglect. Het is belangrijk dat iemand zich bewust wordt van de aandachtsstoornis en de gevolgen ervan.

Neglect kan herstellen door het herstelproces van de hersenen. Daarnaast kan iemand met oefeningen en praktische tips leren om zo goed en zelfstandig mogelijk te leven met neglect. Het is niet altijd gemakkelijk om deze aandachtsstoornis te begrijpen. Iemand moet immers leren om heel bewust om te gaan met prikkels en niet automatisch op zijn waarnemingen te vertrouwen.

Wat is het doel?
Het doel van de behandeling is het bewust compenseren van neglect. Iemand leert om bij het uitvoeren van handelingen de aandacht zoveel mogelijk op de aangedane zijde te richten.

Wat kunnen naasten doen?

Naasten kunnen de behandeling stimuleren door de aandacht te trekken naar de kant waarvan iemand zich niet bewust is.
  • Ga aan de aangedane zijde zitten, terwijl u in gesprek bent. Doe dit op zo’n manier dat iemand u nog wel waarneemt. Soms is recht voor diegene zitten al voldoende. Als u merkt dat iemand u nog niet helemaal volgt met het hoofd of de ogen, wissel dan af zodat het bezoek aangenaam blijft.
  • Vraag regelmatig om u even aan te kijken als u in gesprek bent, terwijl u aan de aangedane zijde zit.
  • Vestig aandacht op aangedane zijde (lichaamshelft of lichaamsdeel) door ernaar te vragen of door het aan te raken.
  • Vermijd meerdere prikkels tegelijk. Zet bijvoorbeeld de tv uit als u met elkaar in gesprek bent.

Heeft u nog vragen?


Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek deze dan gerust met de behandelend fysiotherapeut of neem contact op met de unit fysiotherapie.

  • E-mail: fysiotherapie@erasmusmc.nl
  • Telefonisch via het secretariaat fysiotherapie: (010) 703 39 50 (maandag t/m vrijdag). Vraag naar een fysiotherapeut die werkt bij het specialisme neurologie of neurochirurgie.