Over het onderzoek
U heeft mogelijk een verstopping of een lek in uw katheter. We gaan onderzoeken of dit het geval is.
We maken een röntgenfoto en een CT-scan. Tijdens het maken van de röntgenfoto spuiten we contrastvloeistof met jodium in de pomp en katheter. Zo kunnen we zien of er een lek of verstopping is.
Daarna maken we een CT-scan. Daarmee kunnen we heel precies de plek van een lek of verstopping bepalen.
We maken een röntgenfoto en een CT-scan. Tijdens het maken van de röntgenfoto spuiten we contrastvloeistof met jodium in de pomp en katheter. Zo kunnen we zien of er een lek of verstopping is.
Daarna maken we een CT-scan. Daarmee kunnen we heel precies de plek van een lek of verstopping bepalen.
Voorbereiding
Medicijnen
Slikt u medicijnen? Deze mag u altijd innemen.Röntgenstraling
Bij het maken van een röntgenfoto en een CT-scan gebruiken we röntgenstraling. Uw behandelend arts en de radioloog wegen het eventuele risico van het gebruik van röntgenstraling af tegen de informatie die het onderzoek kan opleveren. Bespreekt u het risico met uw behandelend arts. U leest hier meer over in 'Straling'.Zwanger
Bent u zwanger? Of denkt u dat u zwanger bent? Dan raden we u af om dit onderzoek te laten doen.Twijfelt u of u zwanger bent? Dan kunnen we het onderzoek doen binnen 10 dagen na de eerste dag van uw menstruatie.
Als het nodig is, verzet dan uw afspraak.
Kleding en sieraden
- U kunt het beste kleding zonder metaal aantrekken. Metaal zit bijvoorbeeld in ritsen, knopen en beugels en haakjes van een bh. Metaal verstoort de beelden van de scan. Als u wel kleding met metaal draagt, kunt u deze op de afdeling laten.
- Sieraden kunt u het beste thuis of op de afdeling laten. U kunt deze dan ook niet kwijt raken.
Verloop van het onderzoek
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1,5 uur.
Tijdens het maken van de foto's prikken we in de siteport van de pomp. Deze ligt in uw buik, vlak onder uw huid. We zuigen de katheter leeg en spuiten contrastvloeistof in de katheter.
Dit onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Daarna helpen we u terug in bed.
Het is belangrijk dat u tijdens het CT-onderzoek stil in dezelfde houding blijft liggen. Als u niet stil ligt, kunnen we het onderzoek misschien minder goed beoordelen. Mogelijk helpen we u om stil te liggen door een speciale band om u heen te doen. De CT-scan duurt ongeveer 10 minuten.
Röntgenonderzoek
U gaat eerst naar de röntgenkamer. Daar wordt u geholpen door de anesthesist en laborant. U gaat op de tafel liggen. We helpen u daarbij. We maken röntgenfoto's van de positie van de pomp en de katheter.Tijdens het maken van de foto's prikken we in de siteport van de pomp. Deze ligt in uw buik, vlak onder uw huid. We zuigen de katheter leeg en spuiten contrastvloeistof in de katheter.
Dit onderzoek duurt 30 tot 45 minuten. Daarna helpen we u terug in bed.
CT-scan
Na het röntgenonderzoek maken we een CT-scan. We brengen u naar de CT-kamer. Mogelijk moet u even wachten tot de CT-kamer vrij is. In de CT-kamer helpen we u op de tafel. Deze tafel schuift door de ronde opening van de CT-scanner.Het is belangrijk dat u tijdens het CT-onderzoek stil in dezelfde houding blijft liggen. Als u niet stil ligt, kunnen we het onderzoek misschien minder goed beoordelen. Mogelijk helpen we u om stil te liggen door een speciale band om u heen te doen. De CT-scan duurt ongeveer 10 minuten.
De uitslag
U krijgt de uitslag niet meteen na het onderzoek. De radioloog gaat het onderzoek beoordelen en maakt een verslag voor uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u. Ongeveer 2 tot 3 werkdagen na het onderzoek staat de uitslag in uw dossier. Deze kan uw behandelend arts bekijken.
Heeft u nog vragen?
Vragen kunt u altijd stellen aan uw behandelend arts of aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
Contact
- Polikliniek Radiologie (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur): (010) 704 20 06, keuze 1
- Planbureau Radiologie (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur): (010) 704 02 65, keuze 1
- Bij complicaties: centrale nummer Erasmus MC : (010) 704 0 704. Vraag naar de radioloog.