Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

PET-CT-scan hart

met F18-FDG en Tv-99m-MIBI

Belangrijk: Een goede voorbereiding is erg belangrijk voor het slagen van het onderzoek. Lees daarom de informatie in deze brief aandachtig door.

Download PDF


Waarom moet u op tijd komen?

De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt dezelfde dag, vroeg in de ochtend, speciaal voor u op maat klaargemaakt en is maar kort houdbaar. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Omdat de radioactieve stof dezelfde dag wordt gemaakt dient er eerst een kwaliteitstest gedaan te worden. Het kan voorkomen dat de kwaliteit van de radioactieve stof niet goed is, waardoor we deze niet kunnen gebruiken. Dit komt zelden voor, mocht het helaas toch gebeuren dan betreuren wij dat ten zeerste en zal er gekeken worden naar een oplossing.

De hoeveelheid radioactieve stof die u krijgt toegediend is zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is.

Doel van het onderzoek

Een PET-CT scan geeft informatie over de vitaliteit van de hartspier. Dit wordt na toediening van een radioactieve vloeistof zichtbaar. Zo kan worden vastgesteld of er afwijkingen zijn en wat de eventuele omvang daarvan is.

Voorbereiding

  • De avond voor het onderzoek mag u géén vette etenswaren gebruiken.
  • Op de ochtend van het onderzoek mag u licht vetarm ontbijten, dus geen kaas, vleeswaren, eieren, roomboter of margarine, wel halvarine, jam of honing.
  • Hierna mag u niets meer eten. U moet echter wel blijven drinken. Hierbij is toegestaan: water, koffie en thee zonder melk. Suiker of een zoetje is wel toegestaan.
  • Vanaf twee uur vóór de aanmeldtijd moet u hiervan in ieder geval één liter drinken. U kunt gewoon naar het toilet gaan.
  • De radioactieve stof die voor het onderzoek gebruikt wordt, is zeer kort houdbaar en wordt speciaal voor u bereid. Als u te laat komt, kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan!
  • Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u die innemen zoals u dat gewend bent.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgt u een tabletje Aspirine. Wanneer u al Aspirine gebruikt, dan kunt u dat gewoon innemen. Wij willen wel graag de dosis van u weten. 45 Minuten later krijgt u de eerste capsule Acipimox*. De tweede capsule Acipimox krijgt u een half uur later. Ook krijgt u een tijdelijk infuus in de arm ingebracht en wordt uw bloedsuikerwaarde bepaald.

Een uur voor de toediening van de radioactieve stof krijgt u een broodmaaltijd. Als u de radioactieve vloeistof toegediend heeft gekregen gaat u naar een warme rustruimte. De vloeistof moet een uur inwerken terwijl u volledig rust: u mag niet praten, lezen of muziek luisteren. Na een uur gaat u naar een ruimte waar de PET-CT scan wordt gemaakt. Het is erg belangrijk dat u tijdens de scan goed stil ligt.

*Acipimox zorgt voor een betere opname van de radioactieve stof in de hartspier. Aspirine gaat de eventuele bijwerkingen van Acipimox tegen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 4,5 – 5 uur inclusief wachttijd.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek gewoon naar huis of naar uw werk. Daarbij kunt u gebruik maken van auto of openbaar vervoer.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van haar/hem. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Zwangerschap of borstvoeding

Het is voor ons belangrijk om te weten of u (vermoedelijk) zwanger bent of borstvoeding geeft. Als dat zo is, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met onze afdeling.

Begeleider

U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet aanwezig zijn bij de uitvoering van het onderzoek vanwege de op te lopen stralingsdosis. Ook mag de begeleider niet zwanger zijn.

Eigendommen

Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee naar het ziekenhuis te nemen en in het ziekenhuis uw eigendommen niet onbeheerd achter te laten.

Afspraak annuleren

Mocht u verhinderd zijn, wilt u dit dan een dag van tevoren voor 10.00 uur aan ons doorgeven.

Contact

Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704